Пухлина становила понад 20% маси тіла: львівські хірурги вирізали однорічному малюку величезну нейробластому

https://leopolis.news/post/75757/puhlyna-stanovyla-ponad-20-masy-tila-lvivski-hirurgy-vyrizaly-odnorichnomu-malyuku-velycheznu-neyroblastomu

28/11/2022

Про це повідомляє пресслужба ЗУСДМЦ.

«Складність втручання полягала у тому, що нам потрібно було видалити пухлину, яка становила понад 20% маси тіла пацієнта. Пухлина заповнювала весь живіт.  Одномоментна втрата цієї маси, великої кількості крові та рідини, яка циркулює в утворі – це становило загрозу життю Данилка під час нефректомії. Проте малюк переніс операцію дуже добре, без ускладнень», – розповів Богдан Романишин, дитячий хірург Центру.

Зараз маленький пацієнт знаходиться в ЗУСДМЦ під опікою онкологів Клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку. У Данилка попереду ще тривале лікування, проте найстрашніше уже позаду, сподіваються лікарі.

Після пережитого мама Данилка радить батькам не нехтувати плановими УЗД та звертати увагу на зміни в організмі та самопочутті дитини. Зараз вона шкодує, що не звернулась до лікарів швидше, як тільки зауважила активний ріст живота у сина.

«Коли Данилкові виповнився рік, мене насторожило, що його живіт різко став дуже великий і дуже твердий. Ми звернулись до сімейного лікаря, який скерував нас в інфекційну лікарню. Там нам зробили УЗД, яке одразу показало пухлину нирки. Оперувати сина ми вирішили у Львові, бо чули про вашу лікарню дуже хороші відгуки», - розповідає пані Наталія, у якої, крім Данилка, ще троє дітей.

Дитячий онколог Христина Запоточна переконана, що планові медогляди і обстеження дають змогу виявити пухлини нирки на ранніх стадіях. У таких випадках часто вдається зберегти нирку і зменшити об'єм подальшої хімієтерапії.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news