logo
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
10/03
08/03
04/03
29/02
28/02
26/02
25/02
21/02
2 ...

Володимир Цибулько: «Володимир Макей, як запізнілий білоруський Петро Шелест»

30-11-2022 12:412750

Володимир Цибулько: «Володимир Макей, як запізнілий білоруський Петро Шелест»
Фото: prm.ua

«Щоб зрозуміти що стоїть за раптовою загибеллю лукашенківського міністра закордонних справ Володимира Макея треба спочатку проаналізувати його постать та чи випадав він з білоруської політики».

 

Про це в інтервю «Каналу свіжої історії» заявив політолог Володимир Цибулько.

За словами політолога, попри певну суперечливість Володимира Макея, він жодним чином не випадав із сучасної білоруської політики, хоча безумовно був постаттю яскравою. Особливо це виявилось під час ліквідації масових заворушень у Білорусі 2020 року.

«Саме після цього Володимир Макей потрапив під санкції Євросоюзу. Тож жодної фронди із Алєксандром Лукашенком у нього не було. Однак на фоні інших білоруських чиновників він виглядав більш функціонально, ймовірно через свою хорошу освіту та досконале знання іноземних мов. Він закінчив германістику у Мінському інституті іноземних мов, вільно володів німецькою та англійською. Однак після завершення навчання в інституті служив у ГРУ СССР де дослужився до полковника. І у тому плані він був типовим представником оточення Лукашенка, адже воно складалось переважно з колишніх офіцерів», – зазначив Цибулько.

Також, на думку політолога, показовим був конфлікт Макея із колишнім генеральним прокурором Білорусі Шейманом, в ході якого Макей буквально «перегриз горлянку» Шейману, за що користувався великою довірою Лукашенка. Останній бачив у Макеї себе молодшого і освіченішого, хоча на практиці їхня різниця у віці не була такою великою.

«Однак від звиклого оточення Лукашенка Макей мав добрий досвід дипломатичної роботи, він закінчив Віденську дипломатичну академію, а завдяки досконалому знанню іноземних мов був довіреним контактером Лукашенка із західними країнами.

Також він вважався тихим прихильником білорусизації, що неабияк дратувало московитів. До речі, його дружина працює директором мінського дитячого театру і є їхня спільне сімейне фото з дружиною та дітьми у вишиванках», – додає політолог.

«До певної міри це був такий запізнілий білоруський аналог Петра Шелеста, хоча я не думаю, що він був активним борцем за білоруську ідентичність», – зазначив Володимир Цибулько.

Хоча при тому розумів, що від Москви треба відштовхуватись, інакше ця уніфікація з Москвою зробить Білорусію легкою здобиччю, каже Цибулько.

«І особливо ця уніфікація посилилась після 2020 року. Саме тому загибель Володимира Макея суттєво послаблює позиції Лукашенка, який досі сподівався, що йому таки вдасться «пересидіти» путінський режим», – додав він. 

Олександр СИРЦОВ, спеціально для Leopolis.news