logo
29/03
2 ...

Добромильська ТГ з поляками підбила підсумки співпраці та готується до нових спільних програм

30-11-2022 22:01795

Добромильська ТГ з поляками підбила підсумки співпраці та готується до нових спільних програм
Фото: із соціальних мереж

Голова Добромильської міської ради Петро Куляс та його заступниця Тетяна Терлецька взяли участь у підсумковій конференції міжнародного проекту «Природа без кордонів. Збереження спільної природної спадщини у м. Добромиль та гміні Загуж Польща».

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.

Транскордонна співпраця  між двома міжнародними органами місцевого самоврядування – українського і польського – зародилася п’ять років тому. Розпочалася з реалізації спільного проекту за програмою PL-BY-UA 2014-2020 «Природа без кордонів – збереження спільної природної спадщини в громадах Добромиль та Загуж». Вдалося знайти фінансування в повному обсязі.

На сьогодні місто Добромиль повністю каналізоване, а нові очисні споруди, реконструйовані за новою технологією, практично готові. Вони зможуть приймати і переробляти до 200 кубометрів міських неочищених стоків на добу. Для їх запуску,  наголошувалося на підсумковій конференції, яка відбулася у вересні в Добромилі та присвячувалася підсумкам реалізації спільного з гміною Загуж цільового проекту, залишається закупити деяке обладнання та його налаштувати.

З цього приводу заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко зазначив: «Важливість цього проекту важко недооцінити. Адже на сьогодні 4,5-тисячне місто практично зливає свої неочищені відходи  у річку. Очисні споруди у Добромилі будували у 80-х роках три місцеві заводи. Але проект так і не був завершений. Це вдалося аж тепер. Приклад маленького містечка Добромиль є знаковим і показовим, як слід працювати на перспективу та у співдружності із сусідами-поляками, не лише в межах області».

Відтак делегація Добромиля на конференції висловила вдячність колегам із гміни Загуж за плідну співпрацю в успішному реалізації проекту, а також за допомогу українцям у боротьбі з одвічним ворогом, яким є московія. 

За словами мера Добромиля Петра Куляса, реалізована ініціатива транскордонного проекту стане добрим початком нових цікавих ідей, що приноситимуть користь мешканцям прикордоння. Тож вже відтепер партнери готуються до нової Програми «Польща-Україна 2021-2027», яка стартує в новому 2023 році.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news