logo
15/04
12/04
11/04
08/04
07/04
02/04
28/03
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
10/03
2 ...

Юрій Корольчук: Генератори та імпорт електроенергії не вирішать енергетичної проблеми (ВІДЕО)

01-12-2022 12:502993

Юрій Корольчук: Генератори та імпорт електроенергії не вирішать енергетичної проблеми (ВІДЕО)

«Заклики до українців, щоб вони більше користувались електрикою вночі таки дали свій результат – чимало українців перейшло на нічний спосіб життя».

Про це в інтервю «Каналу свіжої історії» розповів експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук.

За його словами, російські удари по енергетичній інфраструктурі і тут вносять свої корективи – зараз вимкнення електроенергії відбуваються як вдень, так і вночі.

«Українці почали більше користуватись різними електроприладами вночі, наприклад, вмикати пральні машини на ніч. Відповідно зросло нічне електроспоживання. Так само вночі енергетики роблять ремонтні роботи. Через це до денних вимкнень електроенергії додались і нічні», – розповів Юрій Корольчук.

За його словами, ситуація з вимкненням електроенергії відрізняється залежно від області і навіть району.

«Передусім це залежить від того, чи є на лінії електропостачання обєкт критичної інфраструктури, наприклад лікарня, котельня, якийсь владний орган чи, приміром, хлібзавод», — зазначив Юрій Корольчук.

Найгірша ситуація у східних областях а також у Київській та сусідніх з нею областях: Житомирській, Черкаській (частково), Чернігівській, Харківській, Сумській, Донецькій. У південних областях, зокрема Дніпропетровській та Запорізькій ситуація приблизно на рівні з центральними.

«Однак слід розуміти, що місто Київ з областю має значно більшу кількість споживачів, за своїм енергоспоживанням він рівний приблизно трьом середньостатистичним областям», – зазначив експерт.

Загалом в областях, де вимкнення йдуть активно, електроенергії немає половину доби.

Водночас сподіватись зараз на покращення ситуації не доводиться. І це повязано з початком зимового сезону, коли традиційно зростає енергоспоживання. Ця ситуація почалась ще з 10 жовтня, коли були перші удари по енергетичній інфраструктурі.

Щодо енергетичного обладнання, яке зараз передають західні країни Україні, зокрема дизельні генератори, то вони хоча й вирішать деякі локальні проблеми, однак ситуації не порятують, навпаки, створять нові проблеми.

«Я навіть не говорю про екологічні проблеми – зараз на це можна заплющити очі. Перша проблема – хто оплачуватиме їх роботу. Друга – всі ці генератори потребують значної кількості палива, отже його треба завезти і десь зберігати. Не впевнений, що всюди є така можливість», – зазначив Юрій Корольчук.

Так само не стане порятунком для України й імпорт електроенергії з країн ЄС.

«Найперше через те, що сусідні з Україною країни ЄС – Румунія, Угорщина та Польща самі є енергодефіцитними. Єдина наша сусідка – Словаччина – має надлишок електроенергії завдяки добре розвинутій атомній енергетиці. Однак можливості маленької Словаччини надто обмежені, щоб забезпечити Україну електроенергією. Максимум – вони допоможуть вирішити якісь локальні проблеми. Однак основна проблема полягає у тому, що можливості передати електрику через кордон так само є обмеженими. Адже досі ніхто над таким варіантом не задумувався», – зазначив Юрій Корольчук.

Олександр СИРЦОВ, спеціально для Leopolis.news