Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо заборони УПЦ МП в Україні

https://leopolis.news/post/76000/zelenskyy-vviv-u-diyu-rishennya-rnbo-shchodo-zaborony-upc-mp-v-ukrani

02/12/2022

Про це йдеться в указі №820/2022 від 1 грудня 2022 року президента України Володимира Зеленського. 

«Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», – йдеться в указі.

Зокрема, Кабінетові міністрів доручено внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в російській федерації релігійних організацій відповідно до норм міжнародного права у сфері свободи совісті та зобов’язань України у зв’язку зі вступом до Ради Європи;

Також, відповідно до рішення РНБО, Державна служба України з етнополітики та свободи совісті має бути віднесена до центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується безпосередньо Кабміном. 

Державній службі України з етнополітики та свободи совісті мають бути підпорядковані структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій, до повноважень яких належать питання реалізації права на свободу совісті і віросповідання, діяльності релігійних організацій.

Кабмін також повинен забезпечити у двомісячний строк перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті  має забезпечити у двомісячний строк відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом, за необхідності вжити передбачених законом заходів.

Службі безпеки України разом з Національною поліцією та іншими державними органами, до компетенції яких відносяться питання у сфері забезпечення національної безпеки, доручено активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спеціальних служб у релігійному середовищі України.

 Крім того, мають бути підтримані внесені СБУ пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

  Реалізацією і моніторингом ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) мають зайнятись Кабмін разом із СБУ та Нацбанком.

 Як писав Leopolis.news, під час обшуків на територіях Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві, Корецького Свято-Троїцького монастиря та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ на Рівненщині, СБУ знайшла проросійську літературу, мільйони готівки у різній валюті та «сумнівних» громадян рф.

 Також співробітники СБУ та Нацполіції знайшли велику кількість антиукраїнських матеріалів під час безпекових заходів на території Почаївської духовної семінарії та Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП).

 Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news