У Львові відкрилась виставка, присвячена культурній спадщині Чернігова

https://leopolis.news/post/76023/u-lvovi-vidkrylas-vystavka-prysvyachena-kulturniy-spadshchyni-chernigova

02/12/2022

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Історія Чернігова сягає  VII ст., коли на річці Стрижень з’явилося невелике поселення. Місто відоме  своїми пам’ятками часів Чернігівського князівства, а також Гетьманщини й козацького Чернігівського полку, які демонструють історичну важливість регіону.

Як і Друга світова, нинішня війна сильно зруйнувала Чернігів. Попри це, у місті збереглося багато пам’яток архітектури, зокрема, зразки дерев’яних садиб з вишуканим різьбленим декором фасадів, подібним на мереживо.

Ми безмежно щасливі, що Чернігів сьогодні – на пл.Ринок у Львові. Це неймовірна можливість поговорити про ДНК Чернігова та ту спадщину,  яку вдалося вберегти навесні цього року. Щира подяка, що Чернігів – у Львові, і що тепер про дерев’яну мережку знатиме ще більше людей в Україні», – зазначила заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради Катерина Литвин.

У 2018 році у місті народився проєкт під назвою «Дерев'яне мереживо Чернігова».  «Його мета - популяризація та збереження дерев'яних будиночків. Дерев'яне мереживо Чернігова - це ми, а ми - це Чернігів. Дерев'яні будинки - це невід'ємна частина нашої культури, яка має продовжити своє існування на зло внутрішнім та зовнішнім ворогам», - зазначає, автор та керівник проєкту «Дерев'яне мереживо Чернігова» Станіслав Іващенко.

Ідея зробити таку виставку у Львові належить управлінню охорони історичного середовища ЛМР, зокрема, його очільниці – Лілії Онищенко.

«Чернігів - історичне місто. І ми давно маємо партнерські зв’язки в сфері збереження спадщини. З початком війни ми на 40 днів втратили з нашими колегами зв'язок, дуже переживали за них, бо Чернігів був під обстрілами. Не мали жодної інформації про пам’ятки, серед яких – цінні церкви X-XI ст. та дерев’яне мереживо.

Про спадщину Чернігова ми дуже мало знаємо, тому зараз пропонуємо львів’янам ознайомитися з нею в такий спосіб. Думаю, після війни буде багато охочих відвідати це місто. Як і Нову Каховку та інші наші міста.

На превеликий жаль, про нашу культурну спадщину світ дізнається через війну. Зараз Львів став своєрідним контактним центром між світом і Україною, яка дуже часто під обстрілами чи в окупації і не має можливості популяризувати свою спадщину. Це робимо ми, і це нам приносить задоволення», - сказала Лілія Онищенко.

Як додала керуюча справами виконкому ЛМР Наталія Алєксєєва, Львів і надалі готовий бути майданчиком для популяризації культурної спадщини наших незламних українських міст. 

«Сьогодні цінним є те, що в кожному місті є люди, які серцем репрезентують нашу спадщину і хочуть її зберегти.  У Чернігові - це молода команда, яка стоїть на захисті спадщини і хоче цим вогнем «запалити» не тільки Україну, а й всю Європу. І поки в нас є такі люди з такими цінностями, то ця історія незламності українських міст буде мати своє продовження», - додала Наталія Алєксєєва.

Експозиція діятиме на пл. Ринок, біля  фонтану «Амфітрита», 3 тижні - до 23 грудня.

Виставка реалізується за співпраці Львівської міської ради, управління охорони історичного середовища ЛМР, ЛКП «Бюро спадщини», управління культури та туризму Чернігівської міської ради, проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова», харківської громадської ініціативи «dveryki.» та за фінансової підтримки АТ «КРЕДОБАНК».

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news