logo
19/04
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

Володимир В’ятрович: Міжнародний трибунал над російськими військовими варто провести у Лужніках

05-12-2022 08:181138

Володимир В’ятрович: Міжнародний трибунал над російськими військовими варто провести у Лужніках
Фото: pravda.com.ua

Факт проведення трибуналу над нацистськими злочинцями у німецькому місті Нюрнберзі мав неабияке виховне значення для німців. Аналогічно чимале значення для зміни свідомості московитів матиме факт проведення такого процесу в їхній столиці — Москві. Наприклад місцем його проведення може стати стадіон Лужніки. До речі кілька тижнів тому Владімір Путін там виступав, тож це матиме ще й символічне значення.

Про це заявив в інтерв’ю «Каналу свіжої історії» народний депутат та історик Володимир В’ятрович.

Те, що зараз така заява звучить дещо фантастично не особливо бентежить Володимира В’ятровича. «Якщо ми поставимо за мету перемогу над росією та притягнення до відповідальності військових злочинців, то можливо все», — наголосив Володимир В’ятрович. До того ж не відомо, у яких саме кордонах залишиться росія після поразки у цій війні, зрештою, і який буде там уряд. Як припускає Володимир В’ятрович йому доведеться погодитись на видачу військових злочинців міжнародному трибуналу. «Я бачу зсуви у міжнародній політиці у цьому напрямку. Принаймні говорити про те, що росія не збережеться в нинішніх кордонах вже не є радикалізмом», — зазначив Володимир В’ятрович.

Крім того, у порівнянні з Нюрнберзьким процесом, який став прецедентом, міжнародне право помітно розвинулось. Якщо для Нюрнберга треба було скликати спеціальний трибунал, то тепер є Міжнародний кримінальний суд, тож цілком можливо, що скликати спеціальний трибунал не буде потреби. Це завдання можна буде покласти та Міжнародний кримінальний суд — вважає Володимир В’ятрович.

«Колись Збігнєв Бжезінський говорив, що росія надто велика, щоб бути демкратичною, тож вона повинна втратити формат імперії, який вона зберігала до 1991 року», — завив Володимир В’ятрович в інтерв’ю. Тож росія майбутнього, на його думку, повинна перетворитись в об’єднання окремих держав з паралельним процесом демілітаризації та денуклеаризації, а одразу після завершення війни там повинна працювати окупаційна адміністрація.

Відеоверсію інтерв’ю можна переглянути тут: https://www.youtube.com/watch?v=kV4jOAad0ys 

Олександр СИРЦОВ, спеціально для Leopolis.news