Поліція Німеччини проводить спецоперацію проти екстремістів, які хотіли захопити владу в країні

https://leopolis.news/post/76258/policiya-nimechchyny-provodyt-specoperaciyu-proty-ekstremistiv-yaki-hotily-zahopyty-vladu-v-krani

07/12/2022

Про це стало відомо виданню Der Spiegel, пише «Європейська правда».

За дорученням генерального прокурора та Федерального управління кримінальної поліції (BKA) правоохоронці затримали 25 чоловіків і жінок, які, ймовірно, належали до правої терористичної організації або підтримували її.

Обшуки проходять у більш ніж 130 квартирах, офісах та складських приміщеннях, включаючи казарми Командування сил спеціального призначення (KSK) у Кальві в Баден-Вюртемберзі. Загалом 52 підозрювані перебувають під слідством за членство або підтримку терористичної організації.

Це одна з найбільших поліцейських операцій проти екстремістів, які будь-коли проводилися в Німеччині. Генеральна прокуратура на запит видання підтвердила проведення операції.

Вранці у середу понад 3000 поліцейських проводили дії у Баден-Вюртемберзі Баварії, Саксонії, Гессені і Тюрингії. Офіцери також були направлені до Австрії та Італії.

Передбачувана права терористична група набиралася переважно з представників організації так званих «рейхсбюргерів». «Рейхсбюргери» відкидають існуючий у Німеччині державний устрій і хочуть замінити його на недемократичну систему. Ймовірно, що у радикалізації екстремістів відіграла свою роль конспірологічна ідеологія QAnon, яку поділяла частина нападників на Капітолій США у Вашингтоні в січні 2021 року.

Згідно з висновками слідства, підозрювані  з листопада 2021 року планували збройний напад на Бундестаг та захоплення політиків. Вважається, що нападники розраховували на початок заворушень у результаті їхніх дій та на «переворот» в Німеччині. 

За словами обвинувачення, чоловіків та жінок об'єднувало глибоке неприйняття державних інститутів та демократії в Німеччині, тому вони, ймовірно, планували здійснити зміну ладу силою.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news