logo
28/03
27/03
2 ...

У Мінекономіки будуть закликати ЄС обмежити ціну на російську нафту на рівні $30-35 за барель

08-12-2022 13:43366

У Мінекономіки будуть закликати ЄС обмежити ціну на російську нафту на рівні $30-35 за барель
Фото: Укрінформ

Заборона на імпорт російської нафти та обмеження в рамках Price Cap Policy (прийняття «стелі цін») – важливий етап в посиленні санкційного тиску на державу-терориста. Адже 80% російської нафти експортується з використанням західних морських транспортних послуг. Проте серйозні наслідки можуть бути лише у випадку застосування більш ефективних обмежень.

У цьому переконана Перший віцепрем'єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко, повідомляє Урядовий портал. 

«Санкційна коаліція вкотре продемонструвала єдність та розробила механізм, який містить суттєвий потенціал посилення тиску на державу-агресора. Це безумовний плюс: адже після тестування на практиці механізм Price Cap Policy може бути використаний не лише щодо нафти, але й газу, дискусії про що вже тривають», - зазначила Юлія Свириденко.

Також, за словами міністра економіки України, в лютому буде оголошено про фінансову стелю на нафтопродукти. Туреччина вже почала вимагати від суден, що транспортують російську нафту її водами, надання гарантійних листів від страхових компаній. Отже, механізм працює.

«Бурхлива негативна реакція росії підтверджує, що ми рухаємося в правильному напрямку, - продовжує Юлія Свириденко. - Однак в ухвалених рішеннях є й мінус. Це прийнятний та в цілому комфортний для росії рівень обмеження цін, який мінімально вплине на доходи росії від нафти, якщо порівнювати з попередніми роками. І, відповідно, на спроможності та бажанні рф фінансувати надалі війну. Тому Україна працюватиме над тим, щоб рівень обмеження цін був переглянутий нашими союзниками в сторону зменшення у найкоротші терміни. Оптимальний рівень, який справді завдасть удару по нафтовим доходам росії, – 30-35 доларів за барель».

Нагадаємо, з 5 грудня заборону на імпорт російської нафти ввели Великобританія та ЄС (раніше такий імпорт заборонили США, Австралія, Канада). При цьому рішення ЄС про заборону імпорту не стосується імпорту сирої нафти, що імпортується трубопроводами з росії до держав, які не мають життєздатних альтернативних поставок у короткостроковій перспективі. А також містить низку виключень: зокрема, для Болгарії та Хорватії.

Одночасно з введенням ЄС і Великою Британією заборони на імпорт нафти 5 грудня 2022 року Коаліція країн (G7, Австралія, ЄС) запровадили політику обмеження цін (Price Cap Policy) на морське транспортування сирої нафти та нафтопродуктів.

Згідно з рішенням Євросоюзу, з 5 лютого буде заборонений також імпорт нафтопродуктів з рф.

Довідково:

Рішення щодо Price Cap Policy дозволяє надавати певні послуги, пов’язані з морським транспортуванням російської нафти, лише якщо ця російська нафта купується за певною ціною або нижче («цінова межа» або «стеля цін»). Зокрема це стосується:

  • Торгівлі та посередництва в торгівлі;
  • Фінансування;
  • Доставки;
  • Страхування, включаючи перестрахування, захисту і відшкодування;
  • Послуг з надання прапору (реєстрації) суден;
  • Митного посередництва тощо

Узгодженою ціною на сьогодні є 60 доларів за барель, однак вона може бути переглянута Коаліцією.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news