logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

У Сенаті США пропонують визнати дії росії в Україні геноцидом

08-12-2022 18:23882

У Сенаті США пропонують визнати дії росії в Україні геноцидом
Фото: zn.ua

Комітет Сенату з міжнародних відносин підтримав резолюцію щодо визнання дій росії в Україні геноцидом. Співавторами резолюцію виступили як демократи, так і республіканці.

Про це повідомляє DW.

Визнати дії Росії в Україні геноцидом запропонувала група сенаторів Сполучених Штатів Америки.

У середу, 7 грудня, комітет Сенату (верхньої палати Конгресу. - Ред.) з міжнародних відносин підтримав запропоновану групою резолюцію. За словами співголови комітету сенатора Джима Ріша, російський президент володимир путін «своїми діями та словами неймовірно чітко дав зрозуміти, що його мета - знищити український народ». Він також закликав і надалі робити все можливе задля того, щоб підтримати українців у «їхній боротьбі за виживання».

Голова так званої Гельсінської комісії Бен Кардін переконаний: «Злочини, які скоюються проти українського народу під час незаконної та неспровокованої війни путіна, суперечать численним міжнародним конвенціям і можуть бути охарактеризовані лише як геноцид».

Сама резолюція:

  • засуджує росію за вчинення актів геноциду проти народу України,
  • закликає США разом із союзниками по Північноатлантичному альянсу (НАТО) та Європейському Союзу підтримати уряд України для запобігання подальшим актам російського геноциду проти українців,
  • підтримує трибунали та міжнародні кримінальні розслідування для притягнення російських політичних лідерів і військовослужбовців до відповідальності за агресивну війну, воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид,
  • закликає президента США застосувати санкції на кшталт санкцій зі списку Магнітського до осіб, відповідальних або причетних до геноциду РФ в Україні.

Поки що точна дата розгляду цієї резолюції Сенатом невідома.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news