logo
27/03
26/03
25/03
22/03
21/03
15/03
13/03
11/03
07/03
05/03
01/03
28/02
2 ...

В Україні масово гинуть птахи від пестицидів на полях – біолог

12-12-2022 16:222725

В Україні масово гинуть птахи від пестицидів на полях – біолог
Фото: фейсбук-сторінка Івана Русева

Уже кілька тижнів у різних куточках Південного Причорномор’я України знаходять загиблих птахів та ссавців на агрополях.

Про це на своїй Фейсбук-сторінці пише доктор біологічних наук Іван Русев, який працює в Національному природному парку «Тузлівські лимани», що на Одещині.

 «Зараз у заплаві річки Хаджидер кілька днів теж виявляємо багато загиблих птахів або птахів з передсмертними ознаками, серед яких близько 50 білолобих гусей, 40 жовтоногих мартинів, вісім граків і дві сірі ворони. Є й живі, але паралізовані птахи. Багато трупів птахів розірвані хижими ссавцями. Відібрано зразки для лабораторних досліджень. Що прикро, ці гуси летіли до нас на зимівлю з далекої тундри, щоб загинути на полях українського Причорномор’я», — повідомляє Іван Русев.

На його думку, це наслідок дії аграріїв, які використовують на полях  пестициди для боротьби зі шкідниками.

«Навесні я писав про масову загибель на Бессарабії граків, голубів-припутнів, вовків. Тоді на надіслані нами для досліджень зразки ветеринарна служба написала, що це був вплив хлорорганічних пестицидів. Але така загибель тварин тоді не стала уроком для аграріїв. Зараз вони знову влаштували справжній екоцид для диких тварин», – обурюється біолог.

Він згадує, що навесні таких випадків було дуже багато. На деяких ділянках, де були багаторічні колонії граків, зараз птахів майже немає. За оцінками працівників національного парку, загинуло більш ніж п’ять тисяч граків. Загинули також сови, зайці та сотні диких голубів-припутнів.

Зібрані зразки загиблих птахів були тоді направлені в Держпродспоживслужбу. Там відповіли, що причина масової загибелі птахів — хлорорганічні пестициди. Інформація про подібні випадки масової загибелі тварин приходила й з інших частин Південної України, де масштабно використовують пестициди. Між іншим, на полях біля Тарутинського полігону загинули вовки. Вони померли від отруєних гризунів. Тобто головна причина загибелі — використання фермерами хлорорганічних пестицидів як отрути для гризунів та обробки зерна.

Біолог пояснює, що природа токсичності пестицидів — різноманітна: це може бути канцерогенний або мутагенний ефект, дія на дихальну, ендокринну, імунну, нервову системи. Птахи та ссавці можуть вражатися пестицидами як «мимохідь», у результаті сільськогосподарського застосування інсектицидів та гербіцидів, так і цілеспрямовано — родентицидами, коли знищують гризунів.

Від самої отрути залежить, чи буде смерть тварини уповільненою, чи швидкою. За даними ветеринарної служби, діагноз у тварин, які гинуть зараз, уже інший, ніж був навесні — асфіксія, що настала внаслідок гострої гіперемії легень.

«Важливо уявити, що в різних тварин є схожі симптоми — крововилив з рота, вух і та сама асфіксія. Ці симптоми з’являються часто при використанні фосфіду цинку, застосування якого категорично заборонено в нашій країні, але який ще, на жаль, зараз відкрито продається на ринках і в спеціалізованих магазинах під виглядом препаратів проти гризунів», — констатує біолог.

Науковець уже звернувся до Спеціалізованої екологічної прокуратури. Він закликає відкрити кримінальне провадження за фактом масової загибелі птахів.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news