logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

Європарламент визнав Голодомор 1932-1933 геноцидом українського народу

15-12-2022 14:08709

Європарламент визнав Голодомор 1932-1933 геноцидом українського народу
Фото: mind.ua

Європейський парламент сьогодні, 15 грудня, підтримав резолюцію щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Документ, який засуджує штучний Голодомор в Україні, був ухвалений більшістю голосів: «за» проголосували 507 депутатів, «проти» – 12, утрималися – 17, повідомляє Укрінформ.

«Європейський парламент… визнає Голодомор, штучний голод 1932-1933 років в Україні, що був спричинений навмисними діями радянського режиму, геноцидом проти народу України; рішуче засуджує такі дії тоталітарного радянського режиму, що призвели до смерті мільйонів українців, та істотно підірвали основи українського суспільства», – йдеться у документі.

Резолюція висловлює солідарність з народом України та вшановує пам'ять мільйонів людей, які загинули в результаті цілеспрямованих дій сталінського режиму з організації штучного голоду.

«Європарламент закликає всі країни, особливо російську федерацію, а також інші країни, що з’явилися після розпаду Радянського Союзу, відкрити їхні архіви щодо голоду 1932-1933 років в Україні; закликає країни-члени ЄС та треті країни просувати обізнаність про ці події, а також про інші злочини, що були скоєні радянським режимом, шляхом внесення історичних знань про них в освітні та дослідницькі програми, щоб упередити повторення подібних трагедій у майбутньому», – наголошує резолюція Європарламенту.

Депутати Європарламенту засудили також, що в той час, коли згадуються дев'яності роковини Голодомору, росія продовжує свою агресивну війну проти України, порушує суверенітет та територіальну цілісність країни, прагне ліквідувати Україну як національну державу, зруйнувати ідентичність та культуру її народу.

Поряд із цим, резолюція засуджує дії росії, агресія якої проти України спричинила глобальну продовольчу кризу. При цьому росія руйнувала та розкрадала зернові сховища в Україні та продовжує чинити перешкоди для України в експорті українського зерна до найбільш нужденних країн світу.

У преамбулі Резолюції Європарламент нагадує, що визначення змістовного поняття геноциду міститься в Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Цей документ визнає злочином геноциду дії, що спрямовані на навмисну руйнацію, частково або в цілому, національних, етнічних, расових або релігійних груп людей; вбивства членів таких груп; спричинення серйозної тілесної або ментальної шкоди членам таких груп; навмисне створення таких умов життя цих груп, що можуть призвести до їх фізичного знищення, в цілому або частково; запровадження заходів, що перешкоджають народженню дітей в межах цих груп; насильницьке передання дітей від цих груп іншим групам.

Ухвалена Резолюція Європарламенту буде передана у Верховну Раду, Президенту та уряду України, високому представнику ЄС, Раді ЄС, Європейській комісії, урядам та парламентам країн-членів ЄС, президенту, уряду та парламенту російської федерації, генеральному секретарю ООН, генеральному секретарю ОБСЄ та генеральному секретарю Ради Європи.

Нагадаємо, що напередодні Сенат Чехії визнав Голодомор геноцидом українців.

А 30 листопада німецький Бундестаг визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news