logo
19/04
15/04
12/04
11/04
08/04
07/04
02/04
28/03
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
2 ...

Володимир Цибулько: «Грузія у ліберальній російській пастці» (ВІДЕО)

18-12-2022 16:243008

Володимир Цибулько: «Грузія у ліберальній російській пастці» (ВІДЕО)
Фото: Etcetera Media

«Проблема Грузії у тому, що вона потрапила у ліберальну російську пастку. Сталось це після того, як у цю невелику країну наїхали московити, які втікали від путінського режиму. Зараз вони складають близько 15% від населення Грузії. Однак разом з собою вони привезли і російське хамство».

Про це розповів у інтерв’ю «Каналу свіжої історії» політолог Володимир Цибулько.

Справа у тому, що економіка Грузії останнім часом сильно залежала від туризму, однак епідемія КОВІДу потужно вдарила по цій галузі.

Натомість московити привезли неабиякі гроші, що дозволило перезапустити економіку. Але разом з тим вони привезли і російське хамство. Також теперішня ситуація у Грузії є платою за владарювання їхнього олігарха Бідзіни Іванішвілі. А країні, якою «з другої лави» керує олігарх вельми проблематично потрапити у Єс та НАТО.

«У Грузії є певна боязнь росії», – наголосив Володимир Цибулько.

Разом з тим майбутня перемога України у війні проти росії може кардинально змінити ситуацію не лише на Кавказі, а й створити нову безпекову ситуацію у всьому світі на найближчі 100 років. І у цьому є і шанс такої маленької країни, як Грузія.

«Стосунки з Грузією останніх років не можна назвати для України надто теплими. Там наклались і свої образи теперішньої президентки Грузії, і доволі неоднозначна ситуація з колишнім президентом Грузії Міхеілом Саакашвілі, який зараз є громадянином України, водночас він перебуває у грузинській в’язниці», – зазначив Володимир Цибулько.

За спостереженням політолога, зараз у Грузії спотворили суть реформ, які проводив свого часу Саакашвілі. Тобто вчинили суто по-російські – оболонка реформ залишилась, однак їх суть давно вихолощена.

«Так само не сприяла порозумінню і заява грузинського прем’єр-міністра, що їх країна не надаватиме військової допомоги Україні: хоча задля справедливості треба сказати, що попри те, що грузини виробляють деяке військове обладнання, однак є питання до його якості. Особливо допомогти у цій галузі Грузія не має можливості», – зазначив Володимир Цибулько.

Більш успішною, на його думку, є співпраця України та Грузії у рамках ГУАМ – об’єднання країн, що так чи інакше потерпіли від російської агресії. Свого часу це дозволило Грузії порятувати свою виноробну промисловість, натомість українські автобуси зараз експортуються до Грузії та Азербайджану.

«Те, що не вдається на рівні урядів, компенсується на рівні двох народів, і 34 грузини, які загинули на російсько-українській війні зараз творять нову грузинську легенду», – зазначив Володимир Цибулько.

Як для невеликої країни, Грузія надає чималу гуманітарну допомогу Україні, зокрема не лише приймає українських біженців та пробує виплачувати їм допомогу, а й навіть спромоглася забезпечити навчання українських дітей українською мовою.

Олександр СИРЦОВ, спеціально для Leopolis.news