Асоціація міст України очікує на вето Президента щодо скандального закону №5655

https://leopolis.news/post/77112/asociaciya-mist-ukrany-ochikue-na-veto-prezydenta-shchodo-skandalnogo-zakonu-5655

22/12/2022

Про це йдеться на сайті Асоціації міст України.

«Вважаємо, що ухвалена редакція суперечить задекларованій меті законопроєкту та потребує суттєвого доопрацювання. Звертаємось до Вас з проханням застосувати надане Вам п. 30 ст. 106 Конституції право вето щодо проєкту закону №5655 та повернути його на повторний розгляд Верховної Ради України», - йдеться в заяві.

В АМУ зазначають, що чинною редакцією закону знищується ідея електронної системи регулювання містобудування, оскільки відсутня відповідальність реєстраторів за невиконання чи порушення закону. Також цей закон легалізує та стимулює самовільне будівництво, оскільки в разі визнання судом незаконності будівництва його вартість має бути відшкодована з місцевого бюджету. А незаконне будівництво, здійснене до набрання чинності законом, легалізується. Монополізується допуск на ринок. А виключно державна функція контролю та нагляду за забудовниками передається бізнесу. Натомість можливості контролю з боку місцевого самоврядування та громадськості обмежуються.

«Позбавляється громадськість прав ініціювати обов’язкові перевірки будівництва у разі виявлення ними порушень, а отже збільшується кількість конфліктів між громадськістю і забудовниками. Порушуються мінімум 5 положень Конституції та створюється ряд суперечностей з Цивільним кодексом», - наголошують в АМУ. 

 Асоціація також нагадує, що петиція про застосування вето щодо 5655 на офіційному сайті Президента України отримала 42090 голосів.

«Представники місцевого самоврядування сподіваються на підтримку президента України та збереження в Україні всіх надбань децентралізації, досягнутих за минулі роки», - наголошують в АМУ.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news