logo
19/04
15/04
12/04
11/04
08/04
07/04
02/04
28/03
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
2 ...

Обережна позиція Ізраїлю: відповіді на складні питання

25-12-2022 17:153315

Обережна позиція Ізраїлю: відповіді на складні питання
Фото: ілюстративне

Тисячі євреїв цьогоріч запалили свічки менори Хануки (​​світильник, який запалюють протягом восьми днів свята Ханука) не тільки через свято. 

Про це пише почесний консул Держави Ізраїль у Західному регіоні України Олег Вишняков у своїй колонці на «Українській правді».

Через постійні обстріли безпілотниками іранського виробництва, єврейська діаспора зіштовхнувшись із відключеннями світла, так би мовити «блекаутами», як і все населення України. А Хануку, свято вогнів, який починається з 18 грудня по 26 грудня, люди зустрічали в темряві.

Ізраїль почав допомагати Україні з генераторами, однак, продовжує займати досить стриману позицію у військовій допомозі. 

Чому Ізраїль обережний в питаннях постачання зброї Україні?

Позиція Ізраїлю поки незмінна, поки офіційно Ізраїль не надає військову допомогу.

Кремль дозволяє ізраїльським літакам націлюватися на поставки іранської зброї над контрольованим росією повітряним простором у Сирії, який Ізраїль вважає критично важливим для своєї національної оборони.

Натомість Ізраїль обмежився від постачання зброї в Україну. Як я завжди кажу «Ізраїль завжди діє в інтересах власної національної безпеки». 

Попри те, що напередодні виборів, що відбулися 1 листопада 2022 року, більшість кандидатів обіцяли переглянути політику стосовно військової допомоги Україні. 

Біньямін Нетаньягу, який переміг на парламентських виборах в Ізраїлі, запевняв президента України Володимира Зеленського, що «розбереться» та «подумає» над тим, як він може допомогти у питанні постачання ізраїльських систем протиповітряної оборони Україні. Однак, поки що зрушень не спостерігається.  

Адже Ізраїль хоче уникнути конфліктів між силами рф та Ізраїлю.

Однак, все може змінитися. 

  • Що може стати фактором зміни позиції Ізраїлю?

Зупинюся на цих двох пунктах. По-перше, зростаюча залежність рф від Ірану щодо безпілотників, які використовуються для атак на цивільну інфраструктуру України; по-друге, через послаблення ролі рф на Близькому Сході. 

  • Зростаюча залежність рф від Ірану щодо ракет

Минулого місяця радник із національної безпеки Еяль Хулата на форумі у Бахрейні заявив, що Ізраїль передбачає можливість постачання Україні високотехнологічних ракет. 

За його словами, це може статися у випадку, якщо Тегеран постачатиме Москві балістичні ракети.

Для Ізраїлю це дійсно болюче питання, від якого залежить позиція країни. Адже Іран – це чи не найголовніший ворог країни.

  • Послаблення ролі рф на Близькому Сході

Росія нещодавно передислокувала важливу військову техніку та війська із Сирії. Це свідчить про послаблення впливу Москви в інших країнах і усунуло одну з кількох перешкод для підтримки Ізраїлем України.

Росія, яка є домінуючою військовою силою в Сирії з 2015 року і допомагає сирійському режиму підтримувати владу, все ще зберігає там значну присутність. Але ця зміна може свідчити про суттєвіші зрушення в балансі сил в одній із найскладніших конфліктних зон світу та дозволити Ізраїлю, ворогу та південному сусіду Сирії, переглянути свій підхід як до Сирії, так і до України.

Офіційно є різні оцінки щодо кількості виведених військ – від 1200 до 1600 солдатів. 

Також росія вивела з Сирії й свою систему протиповітряної оборони С-300, а кілька російських командувачів були передислоковані з Сирії в Україну. 

Як наслідок, російське військове керівництво в москві стало менш залученим до повсякденного управління операціями в Сирії, в тому числі у військовій координації з Ізраїлем.

Попри це, у своїй заяві Бенні Ганц, міністр оборони Ізраїлю, сказав: «Ізраїль підтримує Україну, НАТО та Захід – це те, що ми говорили в минулому і повторюємо сьогодні». 

«З огляду на це, – додав він, – я хотів би підкреслити, що Ізраїль не постачатиме системи зброї в Україну через низку операційних міркувань».

Він пояснив таку позицію тим, що хоча росія і вивела військові частини з Сирії, їх замінили офіцери військової поліції, до того ж лишається системи їхньої протиповітряної оборони С-400, а також великі військово-повітряні та військово-морські бази в Західній Сирії. 

До того ж Ізраїль також побоюється, що Кремль може вжити заходів для обмеження єврейської еміграції з рф після того, як російська влада порушила судову справу проти московського відділення Єврейського агентства, ізраїльської організації, яка допомагає російським євреям почати нове життя в Ізраїлі. 

Та все ж вплив рф на Близькому Сході слабшає. І так буде далі. А це означає, що Ізраїль, відповідно до зміни ситуації в регіоні, пропорційно буде надавати допомогу Україні. 

Ізраїль шукає можливості допомагати Україні

З усім тим, Ізраїль сьогодні надає більше допомоги Україні, ніж це робив у перші місяці війни, коли його допомога обмежувалася переважно гуманітарною допомогою, включаючи польовий госпіталь.

Відтак, Ізраїль надає Україні основні дані розвідки про іранські безпілотники, які використовує росія, а також запропонував дослідити залишки безпілотників, які розбилися в Україні.

Як на мене, далі буде…

Leopolis.news