logo
19/04
15/04
12/04
11/04
08/04
07/04
02/04
28/03
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
2 ...

Військовий експерт пояснив, у чому перевага Patriot

25-12-2022 18:003351

Військовий експерт пояснив, у чому перевага Patriot
Фото: РБК-Україна

«Протиракетна система Patriot з’явиться на озброєнні Сил оборони України орієнтовно через два місяці після того, як США потурбуються про належну підготовку розрахунків, які їх обслуговуватимуть».

Про це в інтерв’ю «Каналу свіжої історії» розповів директор Центру армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

За його словами, це найпотужніша та найсучасніша протиракетна система, яка є у світі. Водночас вона є і найбільш дорого вартісною. Скажімо, Саудівська Аравія витратила на їх придбання  $15 млрд, Польща –  $4,5 млрд, а це дорівнює п’яти українським бюджетам на переозброєння. Втім навіть наявність у країни відповідної суми не гарантує їх придбання, оскільки США дуже неохоче їх продають іншим країнам.

«Це свідчить про дуже високий рівень довіри з боку США до України», – зазначив експерт.

Крім того, поки незрозуміло, яку саме версію Patriot США мають намір передати Україні. Якщо йдеться про стару, зразка 1991 року, то один залп випускає одразу 4 ракети, натомість нові Patriot за раз випускають 16 ракет. І ще одна деталь – один залп Patriot це  $2 млн, тож їх доцільно витрачати саме проти крилатих ракет. Натомість для боротьби з дронами доцільніше використовувати дешевші засоби ППО.

Однак, якщо Patriot такі дорогі, то постає питання: у чому їх перевага, наприклад від німецької системи Iris-T та норвезько-американської NASAMS. Отож вони є ефективними на відстані 20 км та висоті до 10 км. Натомість Patriot у старій версії може збивати цілі на відстані 80 км, а у новій – за 160 км та на висоті до 24 км. «Це означає, що повітряні цілі ми зможемо збивати зазделегідь, у тому числі і над територією росії», — пояснив Валентин Бадрак.

За його словами поки-що йдеться про поставку однієї батареї Patriot, а це 408 пускових установок. Повністю це, звісно, небо над Україною не закриє, однак дозволить повністю прикрити від атак якийсь один важливий об’єкт, наприклад центральну частину Києва або Запорізьку АЕС. Водночас Україна отримує різноманітні засоби захисту зі всього світу, а також відбувається їх інтеграція в єдину систему протиповітряної оборони.

Втім передача Україні навіть однієї батареї Patriot розв’язує не лише суто прикладне завдання прикриття від небезпеки конкретного важливого об’єкту, а й чинить психологічний тиск на супротивника та демонструє підтримку українського суспільства. Передача Patriot спонукає інші держави передавати Україні більш досконалі системи озброєнь. Не випадково саме тепер у німецькому бундестазі постало питання про передачу Україні танків.

Олександр СИРЦОВ, спеціально для Leopolis.news