logo
28/03
27/03
26/03
25/03
22/03
2 ...

У Франції затримали Костянтина Жеваго, його готують до екстрадиції – ДБР

28-12-2022 13:431294

У Франції затримали Костянтина Жеваго, його готують до екстрадиції – ДБР
Фото: landlord.ua

За запитом ДБР французькі правоохоронці затримали екснардепа, акціонера банку АТ «Банк «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго в елітному курорті Куршевель.

Про це повідомили у ДБР.

Як зазначається, слідчі ДБР уже підготували клопотання про взяття під варту до одержання вимоги про видачу (екстрадицію) екснардепа до 38 країн. Протягом кількох місяців тривала тісна взаємодія з правоохоронцями різних країн, у тому числі органами юстиції, жандармерії та поліції Французької Республіки.

У підсумку, на підставі отриманої слідством інформації, 27 грудня в одному з готелів Куршевелю представники кримінальної поліції Французької Республіки затримали акціонера банку АТ «Банк «Фінанси та Кредит».

Як відзначили у ДБР, після намагань оскаржити правомірність затримання, фігурант погодився піти разом з представниками компетентних органів Франції.

Сьогодні заплановано обрання екстрадиційного арешту Жеваго у суді міста Шамбері.

На цей час готується необхідний пакет документів для його екстрадиції з Французької Республіки в Україну.

Нагадаємо, що у межах розслідування кримінального провадження Жеваго було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України, також підозри повідомлені низці топменеджерів банку. Вони організували механізм розтрати 113 млн дол. США фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку.

"На сьогодні накладено арешт на майно підозрюваного олігарха, а також пов’язаних з ним юридичних осіб. Зокрема, акції його підприємств на сотні мільйонів гривень корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Також, накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Серед іншого, це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир", - відзначили у ДБР.

Ще у жовтні 2020 року арештовані активи, вартістю понад 300 млн грн, були передані до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

Як відомо, у вересні 2019 року ДБР заочно оголосило Жеваго підозру в причетності до схеми з розкрадання 2,5 мільярда гривень банку «Фінанси та Кредит» через офшорні компанії протягом 2007-2014 років. Бізнесмена оголошували у розшук та заочно затримували.

Після цього Жеваго не повертався в Україну, пішов із посади гендиректора Ferexpo, але залишився її мажоритарним власником і членом ради директорів. Останні три роки Жеваго не повертався в Україну.

У 2021 році Жеваго купив 5 спиртзаводів, у тому числі на Львівщині.

Згідно з рейтингом Forbes, на кінець 2022 року Костянтин Жеваго — п'ята найбагатша людина України. Правда, з лютого його статки впали з 2,1 мільярда доларів до 1,4 мільярда.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news