logo
19/04
16/04
08/04
07/04
05/04
04/04
02/04
31/03
29/03
27/03
26/03
2 ...

Впродовж минулого року на львівській станції компостування зібрали близько 7 тисяч тонн органіки

03-01-2023 21:131998

Впродовж минулого року на львівській станції компостування зібрали близько 7 тисяч тонн органіки
Фото: Львівської міської ради

Упродовж 2022 році на міську станцію компостування, що на вул. Пластовій, 13, надійшло майже 7 тис. тонн харчових та садових відходів.

 Про це повідомляє пресслужба Львівської міськради.

«Попри труднощі воєнного стану, компостувальна станція Львова продовжує приймати та переробляти органіку. Для перероблення в органічну підживку приймаються роздільно зібрані органічні та садово-паркові відходи.

За 2022 рік можемо відзвітувати такі цифри: харчових відходів надійшло в кількості 3 111,6 т, садових відходів - 3 722,5 тонн.

Впродовж 2022 року нашими постійними партнерами, окрім перевізників, є такі організації: ТОВ «Шувар», ТОВ «ГАЛКА», АТ ДПЗКУ, Львівський КХП, ПрАТ «Львівський Холодокомбінат». Також із жовтня з нами відновив співпрацю «МакДональдз», - зазначили у ЛКП «Зелене місто».

Водночас мешканцям нагадують, що контейнери з органікою розташовані практично на кожному сміттєвому майданчику у Львові (99% покриття). Розташування найближчого можна знайти на карті за посиланням.

Зокрема, у спеціальні коричневі баки для органіки можна викидати:

  • залишки сирих овочів і фруктів;
  • шкаралупу яєць;
  • вироби з борошна, залишки кондитерських виробів;
  • заварку від чаю без пакетиків, залишки кави;
  • скошену траву;
  • зів'ялі квіти.

Натомість не можна викидати у контейнери для органіки:

  • м'ясо, рибу, молочні та жирні продукти;
  • тверді побутові відходи;
  • скло та склотару;
  • пластик, кульки, пакети, відходи упаковки, tetra-pac;
  • серветки та паперові вироби;
  • тканинні вироби.

До слова, для роздільного збору органічних відходів можна використовувати біорозкладні пакети – їх можна викидати із відходами, адже вони піддаються компостуванню.

Нагадаємо, що з 1 січня 2023 року остаточно набирає чинності Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Відтак в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг забороняється розповсюдження усіх надтонких, тонких та оксорозкладних пластикових пакетів, у тому числі для пакування льоду, сипучих продуктів, м’яса, свіжої риби. Альтернативою їм мають стати біорозкладні, паперові чи пластикові пакети товщиною понад 50 мікрометрів.

«Наявність біорозкладних пакетів не лише спростить роздільний збір органічних відходів і, сподіваємося, заохочуватиме ще більше містян долучатися до роздільного збору органіки. Крім того, поширення біорозкладних пакетів істотно спростить запровадження такої практики і в інших містах і буде стимулом до будівництва компостувальних станцій в Україні», — розповідає виконавча директорка ГО «Нуль відходів Львів» Ірина Миронова.

У листопаді 2018 року виконком ЛМР ухвалив рішення про обмеження використання поліетиленових пакетів. Відтак мерія спільно із Zero Waste Lviv розпочала просвітницьку кампанію «Без поліетилену». Першим із низки заходів кампанії був День без поліетилену у супермаркетах міста, коли організатори просвітницької кампанії закликали супермаркети активно інформувати споживачів про ті практики, які вже були впроваджені на шляху до зменшення використання одноразових поліетиленових пакетів.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news