Минулоріч у Львові створили рекордну кількість книжок шрифтом Брайля

https://leopolis.news/post/77822/mynulorich-u-lvovi-stvoryly-rekordnu-kilkist-knyjok-shryftom-braylya

04/01/2023

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Попри повномасштабну війну торік ми поставили книжковий рекорд - близько 5000 книг за рік проти 1000-1500 книг за минулі роки. Доля нам всміхнулася, і в грудні 2022 року ми виграли перший і єдиний проєкт у 2022 році від фонду Abilis Foundation, Фінляндія. Бюджет проєкту – 181 000 грн, за ці кошти ми повинні надрукувати і озвучити три дуже гарні книжки про Різдво.

Перша - «Біле Різдво». Це твори класиків світової літератури, видання у двох томах шрифтом Брайля. Аудіо робив Ярослав Нудик, використавши масу спецефектів.

Друга – «Містерія Різдва», упорядниця Соломія Савка. В книзі 12 різдвяних рецептів, 12 чудових поезій Олександра Олеся, Грицька Чубая, Івана Малковича, Богдана Антонича та ін - їх озвучували актори львівських театрів. А ще 12 колядок, кожну з яких виконувала інша незряча дитина з усіх куточків України - від Новомосковська до Мукачева.

Третя книга – це «Різдвяні історії» Лусі Мот Монтгомері. Це видання у трьох томах шрифтом Брайля, аудіокнига зроблена в ролях - незрячі діти з різних міст України та відомі львівські актори і журналісти.

Тираж кожного видання - по 60 примірників. Кожна книга має розкішні кольорові тактильні малюнки, які можна «побачити» на дотик пальчиками. Їх нам робила Еля Босович з театру «Люди та ляльки». Малюнки сюжетні: цар Валтасар у пустелі з караваном верблюдів у призахідному сонці, різдвяна ніч над селом із Різдвяною зіркою, сцена з вертепу, де новонароджений Ісусик у яслах, а довкола ослик і баранчик, та ін. Малюнки розкішні!», - розповіла Оксана Потимко, керівниця Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій НУ «Львівська політехніка».

Цей проєкт від фонду Abilis Foundation виграв і реалізовує Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка людей з інвалідністю – УСІ», а допомагає Ресурсний центр НУ "Львівська політехніка" та чимало львівських акторів, музикантів, журналістів: Микола Береза, Леся Шкап'як, Роман Гавриш, Олександр Норчук, Леся Бонковська, Ярослав Нудик, Любов Сорокіна, Володимир Ніжаловський, Мар'яна Бовцайло та ін., а також незрячі та зрячі діти зі Львова, Дніпропетровської, Миколаївської, Закарпатської, Хмельницької, Рівненської, Вінницької та інших областей України: Дарія Швець, Ліза Москаленко, Софія Семйон, Іван Одейчук, Вероніка Перетяжко, Віра Семків та ін.

Перша з трьох книга «Біле Різдво» у двох томах вже готова, і напередодні Святвечора команда проєкту перешле увесь тираж 60 примірників (тобто 120 книг) незрячим дітям у різні регіони України - як до спеціальних шкіл, так і адресно безпосередньо незрячим діткам. Решта книг вже видрукувані та озвучені і зараз на останній стадії дооформлення.

«Усі три книги, обрані для друку та озвучення, - це вишукана література, яка несе глибокий зміст і містить прозу та поезію, яку мають знати в тому числі й незрячі діти, оскільки це неймовірно гарні твори та поезії українських і світових класиків.

Цей проєкт подарував усій команді чудесний передріздвяний настрій і очікувану зустріч з дивом. Він, ми певні, подарує масу емоцій незрячим дітям, що читатимуть та слухатимуть книги, створені для них львів'янами», - додала Оксана Потимко.

Контактна особа для ЗМІ - Оксана Потимко, керівниця Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій НУ «Львівська політехніка», тел. 0972440684, 0500245464.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news