logo
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
10/03
08/03
04/03
29/02
28/02
26/02
25/02
21/02
2 ...

Микола Бучин: «Говорити про парламентські вибори у жовтні 2023 року дуже передчасно» (ВІДЕО)

08-01-2023 17:073326

Микола Бучин: «Говорити про парламентські вибори у жовтні 2023 року дуже передчасно» (ВІДЕО)
Фото: Микола Бучин

«Дата майбутніх парламентських і навіть президентських виборів залежить від того, як розвиватиметься ситуації на фронті. Однак навіть за дуже оптимістичного сценарію розвитку подій говорити про можливість проведення чергових парламентських виборів у жовтні 2023 року є дуже передчасно».

Про це в інтервю «Каналу свіжої історії» розповів політолог Микола Бучин.

За його словами, у політологів є таке переконання, що краще вибори перенести на пізніше, аніж проводити їх абияк.

«Навіть, якщо до офіційного старту виборчої кампанії вдасться звільнити всю територію, залишається чимало проблем, які не вдасться вирішити. Саме тому парламентські і, цілком можливо, що й президентські вибори, які мали б відбутись у березні 2024 року, доведеться відкласти на невизначений термін, коли буде можливість їх провести якісно», заявив Микола Бучин.

Він пояснив, що як би там не було, але ми маємо справу з однією з найсильніших армій світу, яка демонструє, що і далі готова триматись за завойовані території та буде намагатись контролювати Україну.

«Ця війна стала для путіна особистою, він поставив на кін не лише свою політичну карєру, а й своє особисте життя. Тому у будь-якому випадку він намагатиметься програти не так швидко, і не так радикально», — зазначив Микола Бучин.

За його словами, також перебіг війни залежить від багатьох факторів, на які Україна не має впливу, або він дуже обмежений. Наприклад, від того, яку саме та в якій кількості нам надаватимуть зброю, це буде залежати від погоди, яка то сприятиме, то перешкоджатиме бойовим діям, від внутрішньої ситуації в Україні та у росії. Зрештою від того, що росія залишається ядерною державою.

«Ми отримали стратегічну перевагу на фронті, що дозволяє робити припущення про нашу перемогу, однак коли саме це станеться слід прогнозувати дуже обережно, крім того такий прогноз може мінятись у часі», зазначив політолог Микола Бучин. І саме від перебігу війни залежатиме як швидко та якісно зможемо провести вибори.

«Ми зараз говоримо про нестандартний період, коли йде війна, і відповідно до Конституції проводити вибори є неможливо», наголосив Микола Бучин.

«Навіть якби за місяць до планових виборів війна з якоїсь причини завершилась би, я б скептично поставився до перспективи планових виборів. Багато українців залишаються за кордоном і не відомо, як забезпечити їх волевиявлення. Державний реєстр виборців зараз не функціонує, і навряд чи він зможе оперативно запрацювати. Відповідно не можливо буде сформувати адекватні списки виборців. Є питання висування кандидатів та повноцінної агітації, особливо на територіях, які сильно постраждали від бойових дій. Для початку їх треба бодай розмінувати, оскільки під питанням безпека людей. Також є питання колаборантів. Також в інформаційному полі зараз домінує влада, а таку ситуацію слід змінити, щоб влада не мала переваги над опозицією. Я погано собі уявляю, як можна буде вирішити всі, та чимало інших проблем протягом півроку», — підсумував Микола Бучин.

Олександр СИРЦОВ, спеціально для Leopolis.news