logo
28/03
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
10/03
08/03
04/03
29/02
28/02
26/02
25/02
2 ...

«Впевнений на 100%, що важка бронетехніка у нас буде», – Петро Черник, військовий експерт (ВІДЕО)

18-01-2023 19:023501

«Впевнений на 100%, що важка бронетехніка у нас буде», – Петро Черник, військовий експерт (ВІДЕО)
Фото: vgolos.ua

 «Я впевнений на 100%, що важка бронетехніка від союзників почне до нас надходити. Зокрема президент Польщі Анджей Дуда під час перебування у Львові заявив, що вони готові передати 14 танків Леопард-2 Україні. За стандартами НАТО це танкова рота, також британці готові передати нам роту танків Челенджер. І Леопард-2, і Челенджер – це дуже хороші машини», – заявив в інтерв’ю «Каналу свіжої історії» військовий експерт Петро Черник.

Також він пояснив, у чому переваги обидвох танків перед старими радянськими моделями та навіть сучасними московитськими танками, які  використовуються у сучасній російській армії. За його словами, попри те, що Челенджер – дуже важка машини, яка з повним бронезахистом може важити понад 75 тонн, він є надзвичайно швидкохідний та добре рухається по пересічній місцевості. Також, за словами полковника Петра Черника, британцям вдалось утаємничити його бронезахист, і це дуже добре захищена машина. Челенджери брали участь у сирійській та іракській війнах, де продемонстрували відмінне влучання по цілях. При цьому танк надзвичайно далекобійний – є підтверджений факт його удару по бронемашині з відстані 4700 метрів, для порівняння – у всіх советських і, відповідно, російських танків максимальна відстань ураження цілі 2000 метрів.

Щодо Леопардів-2, які обіцяє передати Польща, то це дуже добре захищений танк, який має боєкомплект 50 снарядів і відмінну систему наведення на ціль – якщо танкісти у Леопарді вже взяли якийсь об’єкт «на мушку», то він приречений. Фактично у категорії танків це Мерседес. Тим більше, що йдеться про дві роти, якщо додати ще одну роту, це виходить танковий батальон, а це дуже серйозно.

«Сукупна Волга, тобто російські танки, не можуть конкурувати з Мерседесом», — порівняв Петро Черник.

Втім, за словами Петра Черника, хоча важкі танки зараз конче потрібні ЗСУ, однак ситуація на фронті не настільки критична, щоб танковий батальон змінив правила гри на полі бою: «Навіть танковий батальон не переламає хід війни. По справжньому це зможе зробити тільки додана авіація. 24 літаки F-16 чи F-15, а ще краще 48 машини з повною номенклатурою озброєння, яке вони можуть взяти на борт», — наголосив військовий експерт. Першим кроком до цього може стати згода Великобританії передати нам ударні вертольоти Apach. По справжньому можна буде говорити про перелом у ході війни, якщо вдасться поєднати всі види важкої техніки — артилерію, важкі танки та авіацію — наголосив Петро Черник.

Олександр СИРЦОВ, спеціально для Leopolis.news