logo
13/04
10/04
02/04
29/03
21/03
13/03
12/03
04/03
27/02
21/02
06/02
01/02
2 ...

Мандрівка на Кіліманджаро і Занзібар: далека і близька Танзанія

20-01-2023 19:106625

Мандрівка на Кіліманджаро і Занзібар: далека і близька Танзанія
Фото: Танзанія

Все більше українців замість пляжів Хургади обирають більш екзотичний спосіб відпочинку, а ніж просто засмагати та їсти в готелі, де все «ол інклюзів». Справжній відпочинок повинен приносити емоції, а не лише повні животи і спечену на палючому сонці шкіру. У гарячій Африці є й більш цікаві місця для активного туризму. До прикладу, Танзанія – країна за розміром у півтора України. Тут вас чекають райський острів Занзібар, вічно засніжені вершини найвищої гори континенту Кіліманджаро (5895 м над рівнем моря), сотні кілометрів пляжів Індійського океану.

Німецька колонія на березі Індійського океану

Перед війною українські туристичні фірми відкрили для українців Танзанію, особливо Занзібар. Летіти туди найкраще через Стамбул, Доху або Дубай. Але є рейси і з Кишинева, Варшави, Мілану та інших міст Європи. Сподіваємось, що після перемоги наші громадяни знову відновлять своє зацікавлення цією екзотичною країною, яка, до речі, до 1914 року була колонією Німеччини. Ну вірніше під німцями була материкова Танганьїка, а Занзібар перебував під англійським протекторатом. Ставши незалежною республікою у 1964 році, Танганьїка об’єдналася із Занзібаром, тому в назві держави поєднали кілька перших літер від назв попередніх державних формувань. Нова країна дістала назву Танзанія – ТАН (перші три букви від Танганьїка) + ЗАН (перші три букви від Занзібар).

Танзанія знаходиться у цьому ж самому часовому поясі, що й Україна. Тому годинники переводити українським туристам не доведеться. Єдина відмінність від нашої країни – тут завжди панує літо або тепла весна. У високогір’ях, температура коливається від +10 до +20 °C в холодну і спекотні пори року відповідно. В інших частинах країни температура рідко падає нижче 20 °C. Найспекотніший період приходить в період з листопада по лютий (25 – 31 °C), а найхолодніший період припадає на травень – серпень (15 – 20 °C).  До прикладу, температура води в Індійському океані біля берегів Занзібару 20 січня становила 28 °C.

50 баксів за візу і ви в Танзанії

У Танзанії діють три міжнародних аеропорти – Дар-ес-Салам (колишня столиця країни), Кіліманджаро (Аруша) і Занзібар. Найдешевший квиток на літак нині можна знайти за 17 тис. грн, але летіти півтора доби з двома пересадками. А якщо хочете долетіти за пів доби, то прийдеться викласти вже щонайменше 25 тис. грн.

Візу можна отримати по прильоту в країну відразу в аеропорту. Є також можливість отримання  електронної візи. Зробити це можна і на спеціалізованому сайті ivisa.com.  Лише цього тижня 12 українців придбали електронну туристичну візу Танзанії. Її вартість становить 50 доларів США. Максимальний термін перебування в Танзанії при оформлені одноразової візи становить 90 днів.

Під час проходження кордону з собою необхідно мати закордонний паспорт (термін дії не менше 6 місяців з моменту в’їзду) з мінімум двома чистими сторінками; анкету для отримання візи по прильоту (фото не потрібно); міграційну анкету; ваучер на проживання в готелі; страховий поліс; зворотні авіаквитки.

Обов’язковою умовою для в’їзду до країни є наявність негативного результату ПЛР-тесту на Covid-19. Тест має бути зроблений не більше, ніж за 96 годин до в’їзду до країни. Сертифікат у додатку ДІЯ не підійде.

Україна немає свого посольства в Танзанії – найближче посольство знаходиться в Кенії (Muthaiga, Limuru Road, 6P.O.Box 63566, Nairobi – 00619, Republic of Kenya, Тел.: +254 205 224 545, 733 366 366, E-mail: emb_ke@mfa.gov.ua). Але краще бути уважним і обережним, щоб послуги посольства чи місцевої поліції вам не знадобилися.

До Танзанії летять не лише на пляжі і на Кіліманджаро, а й на полювання. Однак ввезення стрілецької зброї дозволяється тільки за умови попереднього погодження з органами Міністерства внутрішніх справ Танзанії. Аудіо- , фото- та відеотехніка вносяться до митної декларації і можуть бути вивезені з країни на її підставі. Дозволяється вивезення ювелірних виробів із золота та срібла з коштовним камінням (з долученням квитанцій-чеків з магазину), марок, монет.

Ввезення та вивезення національної валюти Танзанії (танзанійський шилінг - TZS) заборонено. Курс TZS до ₴ становить орієнтовно 63,5 шилінга за одну гривню. Ввезення іноземної валюти не обмежене. Експорт іноземної валюти не повинен перевищувати суму задекларовану після прибуття. Існує можливість використання банківських карток (MasterCard, Visa, American Express) та дорожніх чеків. Цікаво, що в Танзанії не приймаються до обміну та оплати купюри доларів США випущені до 2006 року. Можуть також виникнути труднощі з обміном купюр випущених до 2009 року включно. Курс обміну може бути суттєво нижчим при обміні купюр малого номіналу.

Система охорони здоров’я в Танзанії включає лікувальні заклади державної та приватної власності, які відрізняються за якістю надання послуг та вартістю оплати за них. Будьте готові до того, що у звичайних лікарнях рівень надання медичної допомоги та персоналу дуже низький. Негайна медична допомога надається на платній основі.

В окремих територіях Танзанії поширені малярія, кишкові інфекції, а також СНІД. Сертифікат щеплення від жовтої лихоманки є обов’язковим для в’їзду до Танзанії. Тому перед поїздкою подбайте про відповідне щеплення, протималярійні засоби та порадьтеся з фармацевтом або лікарем щодо подорожньої аптечки.

Гори, море й національні парки

Турів до Танзанії є немало. Ціни стартують від 40 тис. грн за людину без харчування на 5-6 днів. За 50 тисяч вже можна знайти тур і з включеним харчуванням.

Не важливо, на скільки ви приїхали на Занзібар, на три дні або два місяці, пляж Нунгві (Nungwi) – це той пляж, який зобов’язаний відвідати кожен, навіть якщо на пару днів. Nungwi Beach знаходиться на крайній північній точці острова-курорту і вважається одним з кращих пляжів Занзібару для купання без відливів. Головною місцевою визначною пам’яткою є кораловий риф, до якого активно спускаються дайвери. Пісок також коралового походження, м’який, білий і не нагрівається на сонці. Колір води захоплює туристів насиченими відтінками морської бірюзи. Захід в воду комфортний, море прозоре і чисте. Відливи і припливи невеликі.

І таких пляжів тут десятки: молодіжні, для серфінгістів, для любителів шумних імпрез, для шанувальників усамітнення та тиші. Ківенга, Кізімказі, Падже, Джамбіані, Кендва – про ці та інші райські куточки Занзібару достатньо багато інформації можна знайти у мережі Інтернет.

Якщо ви вирішите відвідати гірську материкову частину Танзанії, то треба летіти до міжнародного аеропорту Кіліманджаро. Цікаво, що у 1998 році він став першим африканським аеропортом, який був приватизований. Він відіграє важливу роль в туристичній індустрії регіону, надаючи транспортні послуги туристам, які подорожують в національний парк гора Кіліманджаро, національний парк Аруша, національний парк Тарангіре, національний парк озера Маньяра, заповідник Нгоронгоро, національний парк Серенгеті та інші. Аеропорт називає себе «Воротами до дикої спадщини Африки».

На Кіліманджаро існує 6 маршрутів для підйому і один для спуску. Кожен з них має свою назву. В середньому підйом на вершину і спуск до базового табору займає від 5 до 9 днів, в залежності від обраного маршруту. Існують також десятки альтернативних маршрутів, але вони є менш популярними та не облаштованими. Снігова шапка найвищої гори Африки швидко тане. За останні 100 років обсяг снігу і льоду зменшився більш ніж на 80%. Кажуть, що світанки на вершині Кіліманджаро фантастичні. Але найкраще у цьому переконатися особисто.  

У Танзанії існує 11 національних природних парків. Одним з найбільших є НПП Селус. Його площа 54 600 км², що становить близько 5 % території країни. Розташований у південно-східній частині Танзанії. У парку протікає річка Руфіджі. Тваринний світ представлений типовими мешканцями савани: слони, бегемоти, жирафи, леопарди, крокодили, леви, антилопи гну та інші. Це найпівденніше місце, де зустрічається жираф Масаї.

Парк був створений у 1905 році як мисливський резерват. Названий на честь Фредеріка Кортні Селуса, мисливця, який вивчав місцеву фауну і питання її захисту та збереження видів, загинув під час Першої світової війни.

Звичайно, в одній короткій публікації про Танзанію не розповіж і тисячної долі про її унікальну природу, народ та екзотичні принади для туристів. Треба їхати і оглядати усю цю красу особисто.

Підготував Андрій БОЛКУН, Leopolis.news