Німеччина не проти надання Україні «Леопардів» від Польщі – Анналена Бербок

https://leopolis.news/post/78844/nimechchyna-ne-proty-nadannya-ukrani-leopardiv-vid-polshchi---annalena-berbok

23/01/2023

Про це заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок в інтерв'ю французькій телекомпанії LCI, передає DW.

За словами Бербок, Варшава не робила офіційного запиту до Берліна на постачання Україні німецьких танків із власних запасів. «Нас поки що не питали, і якщо нас запитають, ми не стоятимемо на шляху», - відповіла очільниця німецького МЗС на запитання ведучого, що станеться, якщо Польща вирішить відправити танки без схвалення офіційного Берліна.

«Ми знаємо, наскільки важливими є ці танки і тому зараз обговорюємо це з нашими партнерами. Ми повинні зробити все для порятунку життів людей та звільнення української території», - додала Бербок. 

Нагадаємо, за підсумками нещодавньої зустрічі учасників Контактної групи з оборони України на американській базі Рамштайн новий міністр оборони ФРН Борис Пісторіус повідомив, що рішення щодо постачання Україні танків Leopard поки не ухвалено. За словами міністра, це питання обговорювалося: воно має як прихильників, так і противників. Пісторіус також повідомив, що наказав міністерству провести ревізію парку танків Leopard. Йдеться про машини, що стоять на озброєнні Бундесверу та перебувають у виробників.

Як уточнив Пісторіус увечері 22 січня в ефірі телеканалу ARD, рішення про постачання танків «залежить від багатьох факторів» і буде «ухвалено у відомстві федерального канцлера». За його словами, всі розуміють, у якому тяжкому становищі зараз перебуває Україна, і тому рішення буде ухвалено незабаром, «як би воно не виглядало».

«Цілком зрозуміло, що потрібні танки, потрібен наступ у бік Донбасу та Луганська», - сказав міністр. За його словами, для Німеччини, з одного боку, йдеться про координацію із союзниками - насамперед із США. Водночас оскільки обговорюються постачання важких озброєнь, які «можна використовувати і в наступальних цілях», федеральний уряд має «дуже ретельно все зважувати» і не може «ухвалювати поспішних та легковажних» рішень, наголосив Пісторіус.

Додамо, що Польща не раз заявляла, що країна готова передати Україні танки Leopard із власних запасів, але для цього необхідно отримати згоду Німеччини як країни-виробника цієї військової техніки. При цьому в уряді ФРН наголошують, що офіційного запиту від Польщі щодо експорту танків Leopard Україні не надходило.

 Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news