logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

У Центрі оцінювання якості освіти пояснили, чому історія України у 2023 році не є обов'язковою для вступу

23-01-2023 21:501844

У Центрі оцінювання якості освіти пояснили, чому історія України у 2023 році не є обов'язковою для вступу
Фото: ілюстративне

Цьогоріч у Національному мультипредметному тесті обов'язковими будуть лише 2 предмети – українська мова та математика. Історія України цьогоріч не є обов’язковою для вступу.

Торік історія України була третім обов’язковим предметом. У 2023 році її прибрали зі списку, складати її можна буде за бажанням, повідомляє «Освіторія»

В Українському центрі оцінювання якості освіти пояснили, чому історія Україні цього року не є необхідним предметом для вступу.

«Рішення про два обов’язкові предмети, серед яких немає історії України, є надзвичайно складним. 

Маю зазначити, що саме українська мова та математика мають найвищу прогностичну валідність, тобто вони найкращим чином визначають потенційну успішність абітурієнта під час вступу до закладу вищої освіти», – пояснила  заступниця директора УЦОЯО Тетяна Вакуленко.

Вона додала, що скорочення кількості обов'язкових предметів також є висновком з досвіду проведення НМТ-2022. 

У 2023 році планують збільшити кількість завдань у тестах, на 3 блоки завдань у вступників буде 180 хвилин на розв'язання. Це приблизно 60 хвилин на кожен з них.

«За умови включення до НМТ чотирьох блоків тривалість тесту була б довшою, що стало б доволі серйозним психологічним випробуванням для абітурієнтів. 

Проведення тестів у два дні також розглядалося, але тут до уваги важливо взяти те, що збільшення кількості днів оцінювань посутньо впливає на зростання ризиків безпекових», – зазначила Вакуленко. 

Заступниця директора УЦОЯО пояснила, що у 2023 році до тестування спеціально додали дисципліни на вибір, щоб абітурієнти могли показати підготовку до різноманітних спеціальностей. 

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news