logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Сьогодні розпочинається прийом заяв на Премію Львова – міста літератури ЮНЕСКО

24-01-2023 17:331476

Сьогодні розпочинається прийом заяв на Премію Львова – міста літератури ЮНЕСКО
Фото: ЛМР

Від 24 січня по 24 березня прийматимуться заявки на Премію Львова – міста літератури ЮНЕСКО. Премію актуалізували до умов війни: окрім традиційного переможця, цьогоріч додатково обиратимуть найкращий твір, який буде рефлексією автора на тему війни. Ще одне нововведенням - грошову премію цього року профінансує естонське місто Тарту.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Премія Львова – Міста літератури ЮНЕСКО – найбільша літературна премія, яка присуджується міською владою в Україні. Нагороду засновано для вшанування і надання суспільного резонансу творам сучасної літератури, які артикулюють цінності і обов’язки активної людяності, втілюють відповідальну свободу слова та самовираження, підтримують міжкультурну комунікацію і будують мости порозуміння у цивілізованому світі, поглиблюють глобальне знання і розуміння України.

«Ми продовжуємо традицію Премії Львова – Міста літератури ЮНЕСКО навіть в непростий для міста і країни час. Окремо хочемо подякувати колегам з Тарту, адже саме завдяки їх підтримці ми можемо продовжувати цю традицію, яка цього року набула нового змісту. Культура і мистецтво завжди були важливим елементом в боротьбі і відстоюванні цінностей та правди. І ми раді, що в цій боротьбі ви є разом з нами», – сказав Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

«Тарту багато в чому відрізняється від Львова, але також має й багато спільного. Нам дуже важливо будувати мости між нами, хоч зараз це й важче робити. Наше місто також є містом літератури ЮНЕСКО, тому нам важливо підтримати Львів у проведенні цього конкурсу.

Є така приказка: «Поки гармати гудять, музи мовчать». Але я не вірю в це. Я вважаю, що навпаки, поки гудять гармати, потрібно давати можливість музам говорити. Ми хочемо бути з вами на шляху до перемоги і робити це в літературному напрямку для нас – особлива честь», – наголосив Лемміт Каплінські, заступник міського голови Тарту.

Переможець Премії Львова – Міста літератури ЮНЕСКО традиційно отримає 150 тисяч гривень. Окрім того, переможець нової номінації, пов'язаної з темою війни, отримає 100 тисяч гривень. Оголошення переможців конкурсу у 2023 році заплановане на жовтень.

Цього року премія буде вручатися вп'яте. Переможці попередніх років:

-   2018 – Петро Яценко за роман «Нечуй. Немов. Небач»

-   2019 – Андрій Содомора за переклад Гесіода «Походження богів. Роботи і дні. Щит Геракла»

-   2020 – Оксана Луцишина за роман «Іван і Феба»

-   2021 – Сергій Осока за роман «Три лини для Марії»

«Цьогорічна премія буде вручаться за 2 роки – 2022 і 2023, адже минулого року у нас не було можливості це зробити. Подавати заявки учасники можуть від сьогодні і до 24 березня, тож запрошуємо до участі книги, які були опубліковані за 2 останні роки. Подавати заявки можна вже, тож запрошуємо всі організації, які працюють в сфері культури, літератури та мистецтва», – зазначила Богдана Брилинська, голова офісу «Львів - місто літератури ЮНЕСКО».

Склад цьогорічного журі:

1. Ірина Старовойт – доцентка кафедри культурології УКУ, членкиня українського ПЕН, гостьова дослідниця Оксфордського університету, голова журі Премії Львова – міста літератури ЮНЕСКО

2. Василь Кметь – історик-медієвіст, архівіст, кандидат історичних наук, директор Львівської муніципальної бібліотеки.

3. Христина Назаркевич – українська перекладачка, доцентка кафедри німецької філології Львівського національного університету ім. І. Франка.

4. Остап Сливинський – письменник, літературознавець,віце-президент ПЕН-Україна , кандидат філологічних наук.

5. Богдана Неборак – журналістка, юристка, культурна менеджерка, літературознавиця, головна редакторка «The Ukrainians»

 

«Наша премія мала за мету нагороджувати не лише письмо, але й чесноти авторів. Відвага і свобода були тут надзвичайно важливими. Ми всі бачимо, що в цій страшній війні, культурний і інформаційний вимір є мало не ключовими. Якщо ми тут виграємо, то нам легше справлятися на фронті, і навпаки. Важливо, що наші митці почали творити, говорити з перших годин великої війни, саме тому цього року ми започаткували нову номінацію, яка буде відзначати твори-рефлексії на війну», – розповіла Ірина Старовойт, голова журі.

Подати заявку на конкурс, ознайомитись з його вимогами можна тут: https://forms.gle/dHexv7hFgyfK4urH9

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news