У Нацбанку кажуть, що підстав для зміни офіційного курсу немає

https://leopolis.news/post/79063/u-nacbanku-kajut-shcho-pidstav-dlya-zminy-oficiynogo-kursu-nemae

26/01/2023

Про це повідомив заступник голови НБУ Юрій Гелетій під час брифінгу з питань монетарної політики 26 січня, пише «Економічна правда».

«Резервів достатньо і зараз немає жодних підстав для переприв'язки чи перефіксації курсу», — зазначив він,

За словами Гелетія, попри зростання обсягів інтервенцій НБУ з резервів протягом грудня-січня, обсяги міжнародних резервів НБУ зросли. Так, 2022 рік Україна закінчила з резервами на рівні 28,5 млрд доларів, а за підсумками січня вони можуть зрости до 30 млрд доларів.

Збільшення обсягів інтервенцій у Нацбанку пояснюють традиційними чинниками: збільшенням обсягів державних видатків, а також зростанням обсягів імпорту генераторів та іншого обладнання.

Водночас у Нацбанку зазначають, що надалі працюватимуть над тим, аби запровадити валютні послаблення. Саме цей напрямок там наразі вважають стратегічним.

Нагадуємо, Національний банк України на засіданні в четвер, 26 січня, очікувано не змінив облікову ставку – вона залишилась на рівні 25%.

У Національному банку покращили свої прогнози щодо показників інфляції в Україні у 2023 році з 21% до 18,7%.

Національний банк очікує зростання реального ВВП цьогоріч на 0,3% – прогноз погіршили, зокрема, через наслідки атак росіян на енергетичну інфраструктуру.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news