Єврокомісія може повернути мита та квоти на агропродукцію з України

https://leopolis.news/post/79124/evrokomisiya-moje-povernuty-myta-ta-kvoty-na-agroprodukciyu-z-ukrany

27/01/2023

Про це повідомляє «Агропортал».

Таке рішення ухвалено після скарг з боку держав-членів союзу на збільшення агропродукції, що ставить фермерів ЄС у невигідне становище, пише Euroactiv із посиланням на джерела.

Зазначається, що у червні 2023 року планувався перегляд рішення законодавців ЄС про призупинення тарифів і квот на імпорт сільськогосподарської продукції з України. Однак Єврокомісія вже мобілізується, щоб переглянути цю домовленість у відповідь на «зростаючий тиск» з боку держав-членів на тлі успіху «шляхів солідарності», розповів співрозмовник, який був присутній на підготовчій зустрічі 23 січня перед зустріччю міністрів сільського господарства ЄС.

«Комісія намагається вгамувати хвилювання щодо напливу зерна з України. ЄК підкреслила, що вона усвідомлює та пам’ятає про вплив так званих «шляхів солідарності» ЄС щодо збільшення експорту зерна з України до сусідніх країн, таких як Румунія чи Польща. Наприклад, ще у вересні румунські виробники зерна попереджали, що приплив українського зерна через ініціативу штовхає їх на межу банкрутства, тоді як нещодавно подібні скарги почули також з інших сусідніх країн, таких як Польща», — пише видання.

Таким чином, за словами джерела, делегації з сусідніх країн, включаючи Польщу, Угорщину та Румунію, наголосили на необхідності подолання негативного впливу українського імпорту на сусідні країни та впливу на конкурентоспроможність їхніх фермерів, а деякі вимагали компенсації. Вони також висловили підтримку ідеї перегляду митної угоди для деяких зернових, імпортованих з України.

Виконавча влада ЄС обговорюватиме це протягом наступних тижнів, зазначив співрозмовник, додавши, що майбутній саміт Україна-ЄС, який відбудеться 3 лютого, стане «можливістю» обговорити співпрацю ЄС і підтримку країн.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news