logo
19/04
15/04
12/04
11/04
08/04
07/04
02/04
28/03
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
2 ...

Олексій Голобуцький про те, як доставити путіна у Гаагу (ВІДЕО)

27-01-2023 16:473152

Олексій Голобуцький про те, як доставити путіна у Гаагу (ВІДЕО)
Фото: Олексій Голобуцький

«Рішення Парламентської асамблеї Ради Європи про створення спеціального трибуналу для росії є радше політичним кроком, а не юридичним, оскільки путін зробив великий виклик для всього людства. Такий трибунал започаткує зміну архітектури міжнародного права, оскільки зараз важко уявити путіна на лаві підсудних».

Про це заявив у інтервю «Каналу свіжої історії» політтехнолог Олексій Голобуцький.  

За його словами, проблема у тому, що росія має статус країни-переможця над нацизмом та є постійним членом Радбезу ООН, а це дає величезні можливості, яких немає у більшості країн світу.

«Більше того, проти активного перегляду цього статусу виступають не лише сама росія, що є зрозуміло, а й континентальний Китай, також нечітко висловлюють свою позицію США», — зазначив Олексій Голобуцький.

«Це дозволяє робити багато речей, які є неможливими для інших країн, що робить ситуацію на росії унікальною за останні 80 років після Другої світової війни», — говорить Олексій Голобуцький.

За його словами, важливо – країни – постійні члени Радбезу ООН не раз починали війни, однак США при цьому завжди намагались при цьому заручитись підтримкою Радбезу, тому у їхньому випадку все більш-менш законно.  Однак уявити собі, що з росією вчинять так, як це зробили з Сербією чи, тим більше з Руандою – неможливо, наголосив політтехнолог.

І навіть якщо путінський режим зазнає поразки, на думку Голобуцького, це ще не означає його автоматичного повалення. Наприклад, диктатор Саддам Хусейн після військової поразки ще 12 років правив Іраком.

«Треба розуміти, що перемога України у цій війні не обовязково має бути такою, як ми собі це уявляємо, вона може завершитись на зовсім інших умовах», – зазначив Олексій Голобуцький.

Однак, за його словами, трибунал має значення з точки зору психології – громадяни росії мають усвідомлювати, що за напад на сусідню країну буде покарання. А сам суд може відбуватись у заочному режимі, також він може бути елементом санкційного тиску на росію, допомогти вирішити питання з російськими активами, які є на Заході, підсумував Олексій Голобуцький.

Олександр СИРЦОВ, спеціально для Leopolis.news