logo
28/03
2 ...

Для швидкого відновлення енергетики Україні потрібно $17 млрд – Шмигаль

28-01-2023 10:13863

Для швидкого відновлення енергетики Україні потрібно $17 млрд – Шмигаль
Фото: kmu.gov.ua

Уряд має план для відновлення енергосистеми навесні та влітку. Йдеться про будівництво та розвиток децентралізованої генерації, якісну відбудову та захист мереж розподілу.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 27 січня.

«Вчора Україна пережила вже 13-ту велику повітряну атаку проти нашої енергосистеми… Цього разу головною ціллю ворога була високовольтна інфраструктура. Сили протиповітряної оборони збили більшість ракет. Проте маємо влучання в п’ять високовольтних підстанцій у центральному, південному та південно-західному регіонах», – сказав Шмигаль.

Голова уряду зауважив, що Україні цього року знадобиться додатково 17 мільярдів доларів для швидкого відновлення енергетики.

«Питання швидкої відбудови енергосистеми стало одним із ключових на вчорашньому засіданні у форматі «фінансового Рамштайну». Нам цьогоріч потрібно профінансувати величезний дефіцит бюджету в розмірі близько 38 млрд доларів. Ще 17 млрд доларів цього року необхідно для швидкого відновлення енергетики, гуманітарного розмінування, відбудови житла, критичної та соціальної інфраструктури. У форматі «фінансового Рамштайну» ми так само збираємо ключових фінансових донорів України, аби вся підтримка була системною, ефективною та прозорою», – наголосив Денис Шмигаль.

Нагадаємо, зранку 26 січня армія РФ здійснила черговий масований ракетний обстріл України, якому передував обстріл іранськими «Шахедами» уночі. Усього було здійснено 55 пусків ракет, 47 ракет збили українські сили ППО. Про факти влучань повідомила влада Вінниччини; Одещини – там постраждали два об’єкти критичної інфраструктури. На Київщині також зафіксували влучання в об’єкт енергетики. Два вибухи прогриміли у Києві – у Дніпровському і Голосіївському районах.

 

Ураження загалом зафіксували в 11 областях. Унаслідок атаки у кількох регіонах відбувалися екстрені відключення електроенергії

За даними «Укренерго», українська енергосистема вже зазнала 13 ракетних атак росії та 15 ударів безпілотниками по своїх об’єктах.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news