logo
19/04
18/04
2 ...

Споживання електроенергії дещо зменшилось, але дефіцит залишається значним – Укренерго

28-01-2023 12:28940

Споживання електроенергії дещо зменшилось, але дефіцит залишається значним – Укренерго
Фото: mind.ua

На вихідних споживання електроенергії  дещо зменшилось,  але обсяг зменшення невеликий, тож дефіцит в енергосистемі залишається значним.  В Україні діють графіки відключень електроенергії.

Про це повідомили в  Національній енергетичній компанії «Укренерго».

Як зазначили в НЕК «Укренерго» причиною дефіциту електроенергії є пошкодження електростанції (генеруючі потужності) та високовольтна мережа внаслідок російських ракетних та дронових атак.

«Атака росіян 26 січня завдала суттєвих пошкоджень декільком об’єктам високовольтної мережі. Втім, енергосистема все ще відновлюється після попередніх серій ворожих ракетних обстрілів, які спричинили пошкодження енергоблоків електростанцій. В результаті виробництво електроенергії на працюючих електростанціях не може повністю покрити споживання», - повідомили в Укренерго.

Відтак до всіх обленерго України доведені ліміти споживання, які діють упродовж доби.

Нині триває відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури, пошкоджених під час  масованої атаки 26 січня. Найскладніша ситуація зараз в Одеській області, де через значні пошкодження відновлення планової схеми живлення регіону потребує більше часу, ніж раніше.  

В «Укренерго» зазначають, що після кожної наступної атаки росіян по енергетичній інфраструктурі відновлення стає все складнішим та триває довше.
Нагадуємо, енергосистема України вже пережила 13 ракетних атак ворога та 15 ударів БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі та знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Також зазначимо, що крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де наразі найбільший дефіцит.

 Як писав Leopolis.news, прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 27 січня повідомив, що Україні цього року знадобиться додатково 17 мільярдів доларів для швидкого відновлення енергетики.

 

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news