logo
20/04
19/04
2 ...

До росії примусово вивезли понад 150 тисяч українських дітей – Лубінець

28-01-2023 17:15992

До росії примусово вивезли понад 150 тисяч українських дітей – Лубінець
Фото: lb.ua

Понад 150 тисяч українських дітей могли примусово вивезти до росії під час війни.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець в інтервʼю «Суспільному».

«У нас є дані, що наразі в росії знаходиться більш як 14 тисяч українських дітей. Це ті, яких вдалося верифікувати. Насправді припускаю, таких дітей може бути понад 150 тисяч», — розповів Лубінець.

Як зазначив омбудсман, російська сторона відмовляється надавати конкретну інформацію та списки дітей, які мають українське громадянство і перебувають на території росії. Водночас омбудсман росії Тетяна Москалькова повідомила, що якщо український Офіс звернеться до неї щодо конкретних дітей, чиї родичі хочуть їх повернути, то вона готова співпрацювати.

«Ми вже маємо напрацьовані алгоритми дій. Принаймні уже є позитивний випадок, коли російська сторона допомогла повернути дитину, аби вона возз'єдналася з мамою, що проживає в Україні, — говорить Лубінець. — Тому я хочу звернутися до всіх рідних, батьків, знайомих, сусідів — якщо у вас є інформація стосовно українських дітей, які перебувають на території рф і ви хочете їх повернути, можна звертатися в Офіс омбудсмана через телефон гарячої лінії, фейсбук, сайт, у будь-який зручний спосіб. Ми запустимо процес».

Додамо також, що у російському полоні перебувають щонайменше 3,4 тисячі українських військових та цивільних, щонайменше 15 тисяч вважаються зниклими безвісти під час повномасштабної війни

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news