В окупованому Криму правозахисницю засудили до 7 років

https://leopolis.news/post/79182/v-okupovanomu-krymu-pravozahysnycyu-zasudyly-do-7-rokiv

29/01/2023

Права людини порушуються на окупованих територіях, а їх захисників сприймають як ворога, інформує НСЖУ.

Кримський півострів був окупований Росією у 2014 році, що мало серйозні наслідки для дотримання прав людини та свободи слова. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну майже рік тому ситуація погіршилася ще більше. Окупаційна влада використовує війну проти України як привід для подальшого ущемлення прав людини на півострові.

Громадянські журналісти стали мішенню

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) працює над захистом журналістів та громадських журналістів у країні. За їхніми словами, зараз за ґратами на півострові перебувають 15 журналістів, у тому числі 13 громадських.

Багато журналістів у Криму є громадянськими журналістами, які ведуть прямі онлайн-трансляції, як правило, у Facebook або інших соціальних мережах, і надають важливу інформацію з окупованого регіону. Зазвичай вони не пройшли професійну підготовку як журналісти, але взяли свої телефони, щоб знімати та записувати порушення прав. Часто ці журналісти є єдиними надійними джерелами інформації з регіону.

Медсестра засуджена до семи років позбавлення волі

Однією з ув’язнених громадянських журналісток є Ірина Данилович, яку нещодавно засудили до семи років ув’язнення. Медсестра за фахом, висвітлює проблеми в системі охорони здоров’я в Криму через ЗМІ та власний проект «Кримська медицина без прикриття». Під час пандемії Covid-19 вона розкрила інформацію про те, як керівництво охорони здоров’я маніпулювало статистикою, щоб не виплачувати медичним працівникам спеціальні виплати, на які вони мали право за роботу з хворими на коронавірус.

У грудні 2022 року суд у підконтрольному Росії місті Федосія в Криму визнав її винною у порушенні статті 222.1 Кримінального кодексу РФ у «незаконному придбанні, передачі, збуті, зберіганні, перевезенні, пересиланні або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв».

На думку НСЖУ, правозахистного цетру ZMINA та ряду інших правозахисних організацій, справа є політично вмотивованою. Справжнім мотивом її переслідування є коментарі щодо стану системи охорони здоров’я на окупованій території та її діяльність із захисту прав медпрацівників.

Ірина Данилович була простою громадянкою. Працювала медсестрою, вела сторінку в соцмережах і блог. Її життя перевернулося з ніг на голову, коли до влади прийшла окупаційна влада, яка почала позбавляти людей права на свободу думок і їх вираження.

«Зараз жінка, медсестра, громадянський журналіст і, в першу чергу, людина, засуджена до семи років позбавлення волі і приречена страждати від проблем зі здоров’ям у камері, де їй не нададуть медичної допомоги. Ця ситуація свідчить про те, що жертвою російської окупаційної влади в Криму може стати кожен без винятку. Влада вирішила, що їхні дії залишаться безкарними і вони можуть грати долями людей», – зазначила Тетяна Жукова, міжнародний адвокатиня правозахисного центру ZMINA.

Національна спілка журналістів долучилася до її справи та організувала кілька акцій солідарності та виступів з вимогою її негайного звільнення.

«Справа Ірини Данилович свідчить про те, наскільки ризикованою є діяльність громадянських журналістів у Криму і водночас наскільки важливою є їхня робота для поширення незалежної об’єктивної інформації про події на півострові. Національна спілка журналістів щиро цінує турботу та ефективну підтримку, яку ви надаєте українським журналістам, особливо громадянським журналістам, яким сьогодні інколи важче, ніж іншим», – зазначив президент НСЖУ Сергій Томіленко в своєму комментарі на адресу недержавній організації Civil Rights Defenders.

Leopolis.news