logo
18/04
17/04
15/04
14/04
13/04
12/04
2 ...

Польща розгорнула масштабний ремонт української артилерії та бронетехніки

29-01-2023 19:001000

Польща розгорнула масштабний ремонт української артилерії та бронетехніки
Фото: Wall Street Journal

Польща розгорнула масштабну ремонтну операцію, спрямовану на повернення на поле бою пошкодженої української артилерії та бронетехніки.

Сотні механіків цілодобово працюють над відновленням пошкодженої української військової техніки, пише «Мілітарний».

У польських майстернях зокрема ремонтують самохідні артилерійські установки (САУ) Krab.

«У двох САУ Krab відсутні частини гусениць, вони з кульовими отворами та деформовані. Ще один Krab сяє чистотою, готовий до повернення Україні», – розповідають журналісти The Wall Street Journal, яких допустили до майстерень.

Крім ремонтних робіт у Польщі, механіки перебувають у постійному контакті з українськими колегами та проводять їх навчання.

Українська артилерійська установка Krab на ремонту підприємстві компанії Polish Armaments Group. Січень 2023. Польща. Фото: The Wall Street Journal

«Насправді ця зброя прибула сюди в найгіршому стані, яку ми коли-небудь бачили. Весь ствол був відсутній, корпус сильно пошкоджений», – розповідає інженер Мирослав Сурованець.

У Польщі гаубиці Krab обслуговуються на підприємстві, яке належить державній збройовій компанії Polish Armaments Group.

За майстернею спостерігають офіцери Агентства внутрішньої безпеки, яким доручено виявляти потенційні диверсійні операції. Кожен із приблизно 400 робітників, а також будь-який відвідувач має бути громадянином Польщі. Процес відбору нових співробітників може тривати кілька місяців.

У заводських цехах механіки працюють цілодобово у три зміни та перебувають у постійному контакті з українцями.

Польські механіки відновлюють українську техніку на підприємстві компанії Polish Armaments Group. Січень 2023. Польща. Фото: The Wall Street Journal

Механіки іноді знаходять усередині техніки солдатські речі: зубну щітку, недоїдену їжу або сімейні фотографії.

«САУ Krab прибувають сюди з листям, брудом, піском, гілками. Це українська земля. Це дуже сильно вразило мене, коли я вперше зайшов усередину однієї з них», – розповів механік Даріуш Гавінек.

Польські механіки відновлюють українську техніку на підприємстві компанії Polish Armaments Group. Січень 2023. Польща. Фото: The Wall Street Journal

Польські офіційні особи заявили, що невдовзі майстерня може бути розширена для ремонту та обслуговування додаткового західного обладнання з України, але відмовилися повідомити будь-які конкретні плани.

Leopolis.news