logo
28/03
27/03
2 ...

Нагороджено переможців творчого конкурсу «Інформаційна передова-2022»

02-02-2023 10:54781

Нагороджено переможців творчого конкурсу «Інформаційна передова-2022»
Фото: НСЖУ

Переможців та лауреатів творчого конкурсу Національної спілки журналістів України «Інформаційна передова-2022» нагороджено під час урочистої церемонії в НСЖУ.

Про це повідомляє Інформаційна служба НСЖУ.

«Хочу щиро подякувати за плідну і копітку роботу всім учасникам і учасницям конкурсу, членам і членкиням журі, – зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Результати конкурсу переконливо продемонстрували не лише те, що журналісти гідно відстоюють свої позиції на інформаційній передовій, доносячи до світової аудиторії правду про події в Україні, але й те, що вони при цьому демонструють неабиякий рівень професіоналізму і дотримання високих журналістських стандартів».

Сергій Томіленко зауважив, що ця зустріч – це не лише нагородження переможців конкурсу, але й нагода поговорити про важливість роботи журналіста, про той внесок, який в інформаційну оборону і спротив окупантам роблять саме українські журналісти.

«Розглядаємо цю зустріч і як нагоду обмінятися досвідом, знайти нові підходи кожному з нас, аби ще ефективніше бути журналістом і ефективніше наближати перемогу. Внесок журналістів у відсіч окупантам – надзвичайно великий», – сказав голова НСЖУ.

Спеціальний гість церемонії нагородження – кореспондент Центральної телерадіостудії Міноборони Данило Іщенко. Нещодавно Данило повернувся на «Армія FM» після того, як втратив ногу на війні й пройшов тривалий курс лікування і реабілітації.

Підсумки творчого змагання в трьох номінаціях підводило професійне журі НСЖУ.

У номінації «Міжнародна солідарність» змагалися матеріали, тематичний фокус яких – міжнародна підтримка України у воєнний час, зокрема гуманітарна допомога, допомога у прийомі біженців, у відновленні міст і сіл, постраждалих унаслідок російської військової агресії, підтримка українських журналістів і медіа тощо.

Переможцями в цій номінації стали фрілансерка Ольга Григор’ян, (за статтю в литовському виданні www.lrytas.lt про Олесю Устинову з Маріуполя, яка разом із двома дітьми пробула в оточеному Маріуполі до середини березня), журналістка force-news.com Олена Солодовнікова (за інтерв’ю з експрезидентом Польщі Лехом Валенсою) і журналістка інтернет-видання «Троїцьке.city» Марина Животкова (за статтю про те, що суспільство й держава мають напрацювати інструменти та алгоритми для захисту постраждалих від сексуального насильства під час війни та вивчати досвід тих країн, які це пережили раніше).

У номінації «Краща журналістська робота» переможців визначили за матеріалами, тематичним фокусом яких є зусилля мирних українців для допомоги мирним українцям, постраждалим унаслідок війни.

Найкращі журналістські роботи на конкурс подали журналістка інтернет-видання «Свої.city» Наталія Бірюкова (серія статей, зокрема, розповідь зі слів Андрія Сербіна, анестезіолога Маріупольської лікарні №4) фрілансер Ігор Зоц, (розповідь про земляків з Донбасу, які стали на захист України ще в 2014 році), журналістка інтернет-видання «Texty.org.ua» Анастасія Дзюбак (розповідь про переселенців із окупованого Антрацита, чия квартира потрапила в перелік тих, де окупанти зламуватимуть замки й заселятимуть мешканців окупованих українських міст).

У номінації «Журналісти-волонтери» відзначено волонтерські проєкти, втілені або такі, що втілюються, з ініціативи журналістських колективів і окремих журналістів.

Переможцями стали представниці Херсонщини: Любов Рудя за проєкт «Волонтери Горностаївщини» (понад п’ять місяців журналісти спільно з однодумцями-благодійниками і волонтерами на території тимчасово окупованих Горностаївської та Костянтинівської громад Херсонської області надавали допомогу місцевим жителям) і Євгенія Вірлич за те, що редакція «Кавун.City», яку вона очолює, збирає кошти, щоб допомагати волонтерам у Херсоні підтримувати життя, а ЗСУ — наближати Перемогу. Виявилось, що такої допомоги зібрали на понад 1 мільйон гривень.

Конкурс НСЖУ провела за організаційної підтримки Всеукраїнського фонду «Журналістська ініціатива» та Японського фонду майбутніх поколінь (Japan Offspring Fund).

Винагорода за перше місце становить 10 тис. грн, за друге місце – 5 тис. грн, за третє – 3 тис. грн.

ДОКЛАДНІШЕ ПРО ПЕРЕМОЖЦІВ І ЛАУРЕАТІВ

У номінації «Міжнародна солідарність» переможцями стали:

– Ольга Григор’ян, фрілансерка, за статтю «Переживши вибух у маріупольському театрі, українка будує нове життя в Чехії» в литовському виданні www.lrytas.lt.

– Олена Солодовнікова, force-news.com, за інтерв’ю «Лех Валенса: “Ліквідувати Путіна може не генерал, а й прибиральниця».

– Марина Животкова, інтернет-видання «Троїцьке.city», за статтю «Як спідниці косоварок, що зазнали насильства під час війни, допомагають долати гендерні стереотипи».

Друге місце посіли:

– Ілона Захарук, Івано-Франківська регіональна дирекція “Карпати” АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», із телесюжетом «Хочу поширювати вашу силу». Як британський бізнесмен розповідає світові про війну в Україні».

– Ірина Требунських, gre4ka.info, із статтею «Батьківський чат у Таллінні: як в Естонії вчать українських школярів».

На третьому місці:

– Володимир Буга, Niezalazna.pl, стаття «Бізнес в умовах війни. Українські підприємці дивляться на Польщу».

– Ніжинська ЗОШ І–ІІІ ст. № 15 (Чернігівська область), stos.com.ua, твори школярів про міжнародну підтримку народу України в російсько-українській війні.

У номінації «Краща журналістська робота» перше місце розділили:

– Наталія Бірюкова, інтернет-видання «Свої.city», за серію статей, зокрема «Дітей знеболювали перед смертю. Сповідь Андрія Сербіна — лікаря з Лівого берега Маріуполя».

– Ігор Зоц, фрилансер, «Українська літературна газета», за статтю «Не питайте їх, коли закінчиться війна».

– Анастасія Дзюбак, інтернет-видання «Texty.org.ua», за серію статей, зокрема «Повернутися в Антрацит. Переселенці готують суп “Байрактар” у “кулінарних військах” і мріють повернутися додому».

На другому місці:

– Ольга Чернякова, фрилансерка, Чернігівська обласна організація НСЖУ, зі статтею «Нагорода за мужність. Чернігівська журналістка Аліна Клименко першою розповіла про розстріл людей у черзі за хлібом».

– Наталя Гуменюк та Анна Цигима (дві нагороди співавторкам), Лабораторія журналістики суспільного інтересу, за сюжет “Харківщина. Що залишили після себе російські окупанти”.

На третьому місці:

– Назарій Вівчарик, procherk.info, за статтю ««Зброю не тримав, але нічого не боявся і був на передку там, де й не варто було б. Один день з військовим капеланом».

– Ірина Бура, інтернет-видання t1.ua, за статтю «Майже всю вагітність у пеклі полону Мар’яна Мамонова спала на бетонній підлозі та недоїдала».

У номінації «Журналісти-волонтери» на першому місці:

– Любов Рудя, газета «Сільські новини» (Херсонська область), проєкт «Волонтери Горностаївщини».

– Євгенія Вірлич, інтернет-видання «Кавун.city» (Херсон), проєкт “Батальйон “Крихітки на мільйон”.

Другим місцем відзначені:

– Тетяна Лучинська, газета «Маяк» (Харківська область), видання «фронтової газети», волонтерська діяльність редакції.

– Наталія Гамера, газета «Голос Лановеччини», сайт LanNews, багаторічна журналістська діяльність, «Три тисячі кілометрів по фронтовому бездоріжжю: репортаж про гуманітарну місію лановецьких волонтерів у напрямку Запоріжжя».

– Ярослав Нестеренко, газета «Попаснянський вісник», сайт «Попасная.city» (Луганська область), волонтерська діяльність, допомога в евакуації місцевих жителів у час війни, створення сайту smile.city.

Третє місце:

– Ігор Русін, інтернет-видання «InsiderNews» (Харків), організація волонтерського проєкту допомоги ЗСУ.

– Сергій Антонов, заступник голови Одеської регіональної організації НСЖУ, проєкт «Ми — волонтери із Одеси».

– Володимир Патола, журнал «Сухопутні війська», налагодження ефективної взаємодії цивільних волонтерів і військовиків у виданні й розповсюдженні журналу.

Відповідно до рішення журі, спеціальні відзнаки отримують:

У номінації «Міжнародна солідарність»:

– Сергій Чернявський, teletype.in, проєкт «Перші шпальти світових ЗМІ про війну росії в Україні».

– Олександр Моцний, газета «Перемога» (Сумська область), стаття «Слава Польщі! Україні слава!».

– Роман Кирей, газета «Урядовий кур’єр», стаття «Коли гримлять гармати, журналісти не мають мовчати».

– Тетяна Скиба, телеканал «TV-4» (Тернопіль), відеосюжет «У Гонконгу він лікар-дантист, а в Україні – волонтер: історія китайця Семмі».

– Дар’я Тимошкова, «Суспільне. Луцьк», відеосюжет «Поїздка в Туреччину: продовження історії школярів з Луцька, які продавали черешні на Байрактар».

– Ірина Романюк, газета «Селянське життя» (Волинська область), стаття «Англійський поляк з українським серцем та душею».

– Інесса Атаманчук, газета «МИГ» (Запоріжжя), серія матеріалів про перебування італійського журналіста в Україні, зокрема «“Росія має залишити всі окуповані території України з відновленням її суверенітету”, – Grazie, П’єр!»

У номінації «Краща журналістська робота»:

– Катерина Возняк, Конкурент TV, серія сюжетів, зокрема «Ми не думали, що виживемо”: одкровення переселенців, які тікали з-під ворожих обстрілів».

– Катерина Калюжна, svoi.city, стаття «Євген Сосновський прожив 65 днів в окупованому Маріуполі. Тепер показує світу, яким було його місто».

– Віктор Ануфрієв, АрміяINFORM, серія статей, зокрема «Принцеса-воїн з Верховини, або Як гуцулка Ксеня кабінет на бліндаж змінила».

– Віталій Чорненький, golosinfo.com.ua, сюжет «Гостомель, Буча та Ірпінь очима франківських журналістів».

– Оксана Ковальова, газета «Ворскла», стаття «Було страшно, але не за себе, а за дітей. Материнство під час війни. Досвід журналістки з Сумщини».

– Вікторія Добровольська, ТРК «Рудана», серія сюжетів, зокрема «Хрещений батько-волонтер».

– Людмила Свінтозельська, ютуб-канал «Dubno Family», відеофільм «Роман Комаринець про війну, капеланство, тактичну медицину, християн на фронті».

– Ірина Синельник, УНІАН, стаття «Вижив і врятувався: як український підліток, вивезений окупантами в Білорусь, повернувся додому».

– Юлія Юзьків, Івано-Франківське обласне телебачення «Галичина», сюжет «Країна на запах. Коломия та її нові мешканці».

– Григорій Кульбака, karachun.com.ua, стаття «Як жителі Слов’янська допомагають не лише своїми землякам».

– Ірина Воротна, Район.in.ua, стаття «Підбір, ремонт і фарбування: волонтери з Рожища налагодили постачання авто для ЗСУ».

– Світлана Томаш, газета «Новини Городнянщини» (Сусіди.Сity), стаття «Як окупанти воювали з колективом птахофабрики на Чернігівщині, та так і не перемогли».

– Людмила Босик, газета «Володимирецький вісник» (volodymyrets.city), випуск газети (03.03.2022) та стаття «Вчитель-воїн з електронною зброєю: наближає перемогу, щоб повернутись до своїх учнів».

– Тетяна Калиновська, газета «Черкаський край», цикл статей, зокрема «Єднаймося перед новими викликами в інформаційному просторі».

– В’ячеслав Головченко, газета «Губернський тиждень», стаття «Журналісти Миколаєва — тепер його оборонці».

– Варвара Барашикова, газета «Країна творчості», стаття «Розповідаю світові правду про Миколаїв».

– Ірина Ситнік, petropavlivka.city, стаття «Родина з Комишувахи: «Родина з Комишувахи: Так хочеться додому, навіть на попелище, але українське…».

– Надія Литвин, газета «Козельщинські вісті», стаття «Лутовинівка: «Лутовинівка: «Точка нуль» на зв’язку цілодобово».

– Олена Єрмоленко, ОстроВ, серія статей, зокрема «Нове місто, нове місце. Як громадська організація об’єднує переселенців у Дніпрі».

– Олексій Костюченко, Національний університет «Острозька академія», газета «Україна молода», стаття «Проти Оксани Линів та Кирила Карабиця постала культурна і освітня спільнота».

– Сергій Дзюба, Газета «Чернігівщина», серія статей, книжка (у співавторстві) «Чернігів у вогні. Зметем орду, відправимо до пекла!».

– Тетяна Зелінська, Galka.if.ua, стаття «Незвичне меню, херсонська кава та іменні стаканчики: як подружжя переселенців знову починає бізнес у Франківську».

– Аліна Клименко, Чернігівська регіональна дирекція АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», за мужність і самовідданість та сумлінне виконання професійного обов’язку.

– Олена Никифоренко, журналістка (Полтава), цикл «СЕРЦЕ ВІДДАЮ ДІТЯМ» (висвітлення розвитку ініціатив підтримки дітей в умовах повномасштабного вторгнення).

У номінації «Журналісти-волонтери»:

– Данило Вереітін, інтернет-видання «ОстроВ», стаття «Микола Осиченко: «Микола Осиченко: «Виїжджаючи з Маріуполя, подумки прощався з усіма на кожному блокпосту».

– Олександр Галяс, Тамара Гладка (дві нагороди співавторам), газета «Порто-Франко» (Одеса), журналісти-фрилансери, стаття «Фронт волонтерки з Херсону Ірини Саліхової».

– Юлія Дзюбло, телерадіокомпанія «Ільдана» (Черкаси), відеоробота «Прокидайся, почалося!» – черкаська журналістка і волонтерка розповіла, як зустріла війну».

– Юлія Харченко, КП «Медіа-центр» (м. Сміла, Черкаська область), сСерія відео- та друкованих матеріалів про гуманітарні й волонтерські проєкти, зокрема відеосюжет «Волонтерський центр «Дозвілля» відкрито».

– Наталія Шутько, газета «Наш край» (Сумська область), книга нарисів «Війна і долі».

– Алла Березюк, інтернет-видання «Ехо Червонограда» (Львівська область), проєкт уроків з медіаграмотності для дітей.

– Ярослав Лисивець, учень 4-Б класу Ніжинської ЗОШ І–ІІІ ступенів №15 (Чернігівська область), оповідання «Політ до мрії».

Спеціальна відзнака ГО «Бізнес за партнерство»:

– Ангеліна Даценко, учениця 4 класу Ніжинської ЗОШ І–ІІІ ст. № 15, Чернігівська область, творча робота «То була усмішка справжніх богів», опублікована на сайті літературно-художнього журналу «Стос».

– Марія Максименко, учениця 4 класу Ніжинської ЗОШ І–ІІІ ст. № 15, Чернігівська область, творча робота «Як у нас щастя украли».

Leopolis.news