«Майбутнє України та її громадян у ЄС» – спільна заява за підсумками саміту у Києві

https://leopolis.news/post/79527/maybutne-ukrany-ta--gromadyan-u-es--spilna-zayava-za-pidsumkamy-samitu-u-kyevi-

03/02/2023

У заяві, зокрема, сказано:

«Ми зібралися сьогодні в контексті триваючої неспровокованої та невиправданої агресивної війни Росії проти України. Ми засудили це найрішучішим чином і обговорили, як далі підтримувати Україну та як посилити колективний тиск на росію, щоб вона припинила війну та вивела свої війська. ЄС підтримуватиме Україну та український народ у боротьбі з триваючою агресивною війною росії стільки, скільки буде потрібно. Ми підкреслили історичну важливість рішення Європейської Ради від 23 червня 2022 року про визнання європейської перспективи та надання Україні статусу країни-кандидата. Ми ще раз наголосили, що майбутнє України та її громадян – у Європейському Союзі. Ми поділяємо спільні цінності демократії, верховенства права, поваги до міжнародного права та прав людини, включаючи права осіб, які належать до меншин, а також гендерної рівності. ЄС підтвердив свою непохитну підтримку та відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів».

Як зазначено у заяві, ЄС відзначив значні зусилля, які Україна продемонструвала протягом останніх місяців для досягнення цілей, що лежать в основі її статусу кандидата на членство в ЄС, привітав реформаторські зусилля України в такі важкі часи та закликав країну продовжувати цей шлях і виконувати умови, зазначені в висновок Комісії щодо його заявки на членство з метою просування до майбутнього членства в ЄС.

«Ми підтвердили, що комплексне та послідовне впровадження судових реформ відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, включаючи реформу Конституційного суду та процедуру відбору політично незалежних і кваліфікованих конституційних суддів, залишається життєво важливим для посилення стійкості України та прогресу в процес розширення», – йдеться у спільному документі.

Натомість Україна продовжуватиме консультації та співпрацюватиме з Венеціанською комісією та продовжуватиме поточний предметний діалог з представниками осіб, які належать до меншин, у тому числі щодо відповідного законодавства. ЄС готовий і надалі допомагати Україні в її реформах та їх реалізації.

Серед іншого у заяві наголошено:

  • ЄС підтвердив своє зобов’язання надавати постійну підтримку Україні в рамках поточних проектів і програм;
  • ЄС підтвердив свою непохитну підтримку та солідарність з Україною перед лицем російської агресивної війни;
  • Україна та ЄС домовилися продовжувати співпрацю для забезпечення повної відповідальності рф за війну;
  • ЄС готовий і далі посилювати санкційний тиск на росію і закликає й інші країни приєднуватись до санкцій;
  • Україна та ЄС засудили військову підтримку російської агресивної війни з боку іранської влади;
  • ЄС підтвердив свою готовність підтримати ініціативу України щодо справедливого миру на основі поваги суверенітету та територіальної цілісності України;
  • Україна привітала зобов'язання ЄС продовжувати надавати політичну та військову підтримку стільки, скільки буде потрібно;
  • ЄС підтвердив свою солідарність з Україною у протидії гібридним загрозам і кібератакам і свою відданість продовженню підтримки в цьому відношенні;
  • ЄС буде підтримувати фінансово Україну скільки потрібно;
  • Україна та ЄС засудили дії рф на Запорізькій АЕС та закликали рф негайно припинити дії, що загрожують безпеці цивільних ядерних об’єктів;
  • ЄС та Україна підкреслили, що допомога, реконструкція, реформи та європейський шлях України є взаємодоповнювальними;
  • ЄС посилить свою роботу щодо використання заморожених активів рф для підтримки відновлення України;
  • ЄС і Україна визнали важливість подальшого зміцнення індивідуальної регіональної співпраці, включаючи Східне партнерство.

Як повідомляли, нещодавно прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна має план приєднатися до Європейського Союзу упродовж наступних двох років.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news