logo
28/03
2 ...

У Польщі створюють фонд житла для біженців з України

06-02-2023 19:05572

У Польщі створюють фонд житла для біженців з України
Фото: dw.com

За даними представників польського уряду, майже 900 тисяч українців знайшли роботу у Польщі за прощеними правилами. Також українським переселенцям пропонується тимчасове житло у межах програми соціальної інтеграції «Взаємно потрібні».

Про це повідомляє Польське радіо.

Майже 900 тисяч українців працевлаштувалися у Польщі за спрощеними правилами. Такі дані навела міністерка родини та соціальної політики Марлєна Мальонґ під час Варшавської конференції.

Міністр Марлєна Мальонґ сказала, що українські переселенці в Польщі – це переважно жінки з дітьми. А це означає зміну нинішньої структури зайнятості вихідців з України:

«Ми спрощуємо положення, аби працедавці могли наймати громадянок України згідно зі спрощеними правилами, на так званих сповіщеннях. За актуальною статистикою, приблизно 900 тисяч осіб працевлаштувалося за такою формою».

Українські біженці також мають стати важливою частиною програми соціальної інтеграції «Взаємно потрібні». Її завдання представила міністерка Аґнєшка Сьціґай. Як підкреслила вона, у Польщі планують запустити цей пілотний проєкт. Її важливою опорою є житло, яке підтримується Соціальними агентствами оренди:

«У Польщі маємо велику житлову базу, особливо у менших населених пунктах. Це майже два мільйони незаселених квартир, які насправді можна підготувати та адаптувати, аби їх можна було запропонувати та здати зокрема тим особам, котрі хотітимуть переїхати з великих міст, де освітню інфраструктуру не вдаться так швидко розбудувати. А у менших місцевостях є можливість праці, медичної опіки та навчання».

Програма соціальної інтеграції має охоплювати не лише біженців, а й мігрантів, репатріантів та інших людей, які хочуть переїхати за межі великих агломерацій. Ініціатива має використовуватися органами місцевого самоврядування чисельністю до 120 тисяч жителів.

За словами заступника голови Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Павела Шефернакера, 1,5 мільйона біженців з України отримали в Польщі номер PESEL. З початку російської агресії проти України 500 тисяч людей скористалися допомогою в місцях колективного розміщення, а два мільйони гостей з України отримали підтримку польських сімей.

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news