logo
28/03
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
10/03
08/03
04/03
29/02
28/02
26/02
25/02
2 ...

Матеуш Моравецький: Рік війни показав, що український Давид може протистояти російському Голіафу

06-02-2023 19:563085

Матеуш Моравецький: Рік війни показав, що український Давид може протистояти російському Голіафу
Фото: Укрінформ

За словами прем'єра Польщі, Україна сьогодні є оплотом свободи Європи; а героїчна боротьба українського народу не лише врятувала саму Україну, але й пробудила з геополітичного сну багато країн вільного світу.

Виступ прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравєцького на Варшавській конференції на тему підтримки України опублікувало «Польське радіо».

Зараз не час для припинення вогню, сьогодні Україна потребує нашої підтримки та надії; Польща готова взяти на себе відповідальність за формування нового світового порядку, в якому не буде місця російському імперіалізму, заявив прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький під час Варшавської конференції.

У понеділок очільник польського уряду взяв участь у першій Варшавській конференції – Постійній робочій оглядовій конференції з питань підтримки України, метою якої є огляд діяльності щодо підтримки України у різних сферах.

Глава уряду зазначив, що після 1989 року «в Росії закінчився комунізм, але не закінчився колоніалізм, не закінчилася воля до панування та домінування над іншими народами».

«Тим часом Захід проміняв боротьбу за свободу на контракти з російською олігархією. Ми часто говоримо про залежність Європи від російської сировини, а насправді Путін діє трохи як наркодилер, і дилер дає першу дозу безкоштовно або дуже дешево, щоб узалежнити, аби залежний приходив по більше і погоджувався на будь-яку ціну», — сказав глава уряду Польщі.

Він додав, що той факт, що Європа, яку так легко спокусила Росія, пояснюється не лише демонічними здібностями Путіна та Росії, а перш за все слабкістю самої Європи.

«Сьогодні ми повинні говорити про перебудову Європи, щоб мир і безпека стали незмінною основою на багато десятиліть», — сказав глава уряду.

Він зазначив, що в 1990-х роках було широко поширене переконання, що гроші є ліками від усього зла, а також у таких країнах, як Китай чи Росія, гроші забезпечать формування середнього класу та призведуть до демократизації життя. «Відбулося по-іншому, сьогодні потрібно повернутися до політичного реалізму і показати, що геополітика має пріоритет над економікою», — підкреслив він.

«На реальних ринках найдешевші рішення майже завжди мають приховані витрати. Європейська співпраця здавалася дешевою та ефективною, поки Владімір Путін не виставив відповідний повний рахунок. Це мали бути звичайні газові контракти, але вони виявилися пактом, у якому Європа продала свою душу», — додав він.

Моравєцький визнав, що, з його точки зору, Кремль зробив помилку, атакувавши Україну, тому що мав би шанс виграти війну з Європою, якби крок за кроком ставив її в більшу залежність від себе.

«Героїчна боротьба українського народу не лише врятувала саму Україну, але й пробудила з геополітичного сну багато країн вільного світу», — сказав прем’єр-міністр.

За словами Моравєцького, війна, яка триває в Україні, є випробуванням на міцність для Заходу. «Ми стоїмо перед чітким вибором: або перемога Росії і поразка Заходу, або ренесанс західної цивілізації», — сказав він.

Моравєцький нагадав, що Польща першою стала на бік України і першою показала, що це не просто війна з Україною, а війна за майбутнє Європи та всього вільного світу. «Кремль розраховував, що це буде бліцкриг. Завдяки героїзму України цей план провалився. Але це має зробити Захід, вільний світ має долучитися до того, щоб ця війна стала Битвою під Ватерлоо російського імперіалізму та російського колоніалізму», — наголосив прем’єр.

Він зазначив, що Росія веде тотальну війну проти України, атакуючи цивільні об'єкти, вбиваючи мирних жителів, руйнуючи інфраструктуру. За словами Моравєцького, без підтримки таких країн, як Польща, Україна вже сьогодні була б «великою руїною».

«Багато хто не хотів вірити, що Росія може напасти — так було зовсім недавно. Через рік після війни багато хто все ще не хоче вірити, що новий російський масований наступ через місяць, два чи три, на жаль, можливий. Рік після війни багато хто ще не знає, можливо, він не хоче вірити, що війна в Україні (...) може бути прелюдією до агресії величезних масштабів», — сказав прем'єр-міністр.

Тому, як заявив він, теперішній час можна назвати часом боротьби за новий світовий порядок. «Сьогодні не час для припинення вогню. Сьогодні Україна надалі потребує нашої підтримки. Але перш за все Україні потрібна надія», — додав він.

За його словами, ця надія народжується в Польщі: у кожній польській домівці, де прийняли воєнних мігрантів, у кожному дипломатичному успіху, який збільшує підтримку України на міжнародному форумі. «Саме надія є тим зерном, з якого може вирости абсолютно новий геополітичний порядок», — наголосив глава уряду.

За словами Моравєцького, щоб виграти війну з Росією, «нам потрібно побудувати абсолютно нову архітектуру безпеки в політичному, економічному — зокрема в енергетичному — та геополітичному вимірах». «Відновлення економіки України є передумовою безпеки всієї Європи», — додав він.

«Україна сьогодні є оплотом свободи Європи, і інвестування в її зміцнення є обов’язком у моральному сенсі, а також у жорсткому сенсі Realpolitik. Польща готова взяти на себе відповідальність за формування нового світового порядку. Польща готова стати однією з ключових ланок постімперської Європи. Недостатньо перемогти Росію, нам також потрібно побудувати світ, у якому російський імперіалізм і колоніалізм, російське панування не знайдуть для себе місця», — наголосив Моравєцький.

Прем'єр-міністр додав, що рік війни показав, що «український Давид може протистояти російському Голіафу». «Роками говорили, що історія Заходу добігає кінця і він повинен поступитися місцем іншим цивілізаціям. Україна доводить, що вироки історії можна оскаржити, тепер настав час для держав вільного світу, особливо Західної Європи», – закликав Моравєцький.

«Правда в тому, що у нас немає вибору - або ми докладемо зусиль, яких вимагає незалежність, або заплатимо за нашу свободу кров'ю. У грецькій міфології сон - брат смерті; три десятиліття сну Заходу наблизили нас до кінця нашої історії — бомби, які падали на Київ, змусили вільний світ прокинутися, сподіваємося, назавжди», — додав глава уряду.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news