logo
27/03
26/03
25/03
22/03
21/03
15/03
13/03
11/03
07/03
05/03
01/03
28/02
2 ...

Україні треба €1 млн на перевірку нестабільних конструкцій саркофага на ЧАЕС – Міндовкілля

07-02-2023 21:341820

Україні треба €1 млн на перевірку нестабільних конструкцій саркофага на ЧАЕС – Міндовкілля
Фото: саркофаг Чорнобильської АЕС

Для обстеження нестабільних конструкцій об'єкта «Укриття» (саркофага) на Чорнобильській АЕС необхідно 1 млн євро.

Як повідомляє пресслужба Міндовкілля, про це говорили під час спільних відвідин Чорнобильської зони заступник міністра Олександр Краснолуцький та посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

Під час розмови Олександр Краснолуцький акцентував, що Чорнобильська зона потребує не тільки відновлення, а й розв'язання нагальних проблем, з якими Україна не може самостійно впоратися через війну.

Наразі Україна розраховує на підтримку французьких партнерів. Зокрема, для обстеження нестабільних конструкцій “Укриття” необхідно 1 млн євро.

«Наш обов’язок, попри війну, забезпечити ядерну безпеку України. Адже йдеться не тільки про нашу державу, а й про безпеку усього світу. Сьогодні ми говоримо про це з партнерами із Франції. Розраховуємо на плідну співпрацю», – зазначив Олександр Краснолуцький.

Українсько-французька делегація у місті Чорнобиль відвідала Алею Пам’яті та експозицію роботів, які допомагали у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Вони також побували на головній площі Прип’яті, оглянули зруйнований Славутчанський міст, радіолокаційну станцію «Дуга», Сховище відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу.

Французькому послу показали захисну зону споруди, де окупанти утримували бійців Нацгвардії. На жаль, більшість з них досі перебувають у полоні держави-агресора. У «Рудому лісі» оглянули окопи, які рили росіяни на забруднених радіонуклідами ділянках.

Також Олександр Краснолуцький та Етьєн де Понсен побували усередині Нового безпечного конфайнменту, який запустили в експлуатацію у 2021 році. Він був побудований за підтримки донорських коштів міжнародних партнерів. Тоді Україна взяла на себе зобов’язання фінансувати обслуговування споруди.

Leopolis.news