logo
19/04
2 ...

Унікальну «Вежу пам’яті» Самбірщини внесуть до списку ЮНЕСКО

08-02-2023 08:591231

Унікальну «Вежу пам’яті» Самбірщини внесуть до списку ЮНЕСКО
Фото: Миколи Сенейка

Самбірська районна військова адміністрація та районна рада до Києва надіслали клопотання про те, щоб ЮНЕСКО до свого охоронного списку внесло унікальну дерев’яну «Вежу пам’ятІ», що на горі Діл села Недільна Стрілківської ТГ.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.  

З пропозицію, щоб ЮНЕСКО взяло під свою охорону дерев’яну дзвіницю «Вежу пам’яті», до районних органів Самбірщини звернувся громадський активіст, депутат Старосамбірської міської ради Ігор Піхоцький. Власне він був одним з ініціаторів її побудови на історичній для Прикарпаття та України горі Діл. 

Вежу споруджували кілька років – проект був з непростих. А офіційно відкрили та освятили 27 серпня 2017 року. Її спорудили на честь курсантів підстаршинської школи-УПА, яка діяла на горі Діл, Повстанці у 1943 році вступили у нерівний бій з гітлерівцями.

Документально підтверджено, що в цьому бою загинули 43 повстанці. Їх місцеві люди та побратими похоронили на вершечку гори Діл у братській могилі. Однак за часів радянсько-колгоспної системи територію розорали, а саму могилу зрівняли із землею, щоб затерти національну пам’ять. Та цього не вдалося зробити. На честь героїв звели з товстих дерев, оброблених спеціальним розчином проти гниття, дзвіницю «Вежу пам’яті». На її вершечок ведуть сходи. Відтак біля неї щороку проводилися патріотичні заходи.

Унікальність «Вежі пам’яті» у кількох аспектах. Подібної дерев'яної конструкції немає в Європі. По-друге, вона розташована на висоті 907 метрів над рівнем моря,по-третє, її висота – 43 метри, що відповідає кількості загиблих повстанців. Ці дані зафіксовані у Книзі рекордів України.

«Це величний пам'ятник всім, хто в роки Другої Світової війни віддав життя за волю і незалежність України, в місці, яке увійшло в історію національно-визвольної боротьби  Коли, як не тепер, коли народ у жахливій війні боронить свою Батьківщину від путінізму, клопотатися про наші шедеври та надбання. Сподіваємося, що «Вежа пам’яті» буде занесена до списку ЮНЕСКО. А це означатиме, що об’єкт належатиме до Світової спадщини, мати гарантії збереження для прийдешніх поколінь», – зазначив депутат Ігор Піхоцький. 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news