logo
25/04
24/04
2 ...

Жителів Львівщини закликають відвідати Самбір, де покояться мощі святого Валентина

14-02-2023 15:212598

Жителів Львівщини закликають відвідати Самбір, де покояться мощі святого Валентина
Фото: Миколи Сенейка

Щороку. 14 лютого, у День закоханих до греко-католицької Церкви Різдва Пресвятої Богородиці Самбора з’їжджається багато молоді. Сюди дороги закоханих ведуть, щоб вклонитися мощам св. Валентина, які зберігаються у спеціальному  скляному саркофазі, подякувати йому за створення сім’ї, а ще хтось, аби попросити його допомоги знайти в житті майбутнього чоловіка чи дружину. 

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news. 

Туристи вірять, що покровитель допомагає створити щасливу сім’ю, знайти кохання, одружитись та згодом народити дитину. І таких випадків зафіксовано багато. Вони передаються і поширюються різними способами. А історичне місто саме 14 лютого стає надзвичайно популярним.

Історія цього свята древня і пов'язана з ранньохристиянським мучеником Валентином, який жив у III ст., і був священиком в італійському місті Терні (місто розташоване неподалік Риму).

Згідно з версією, святкування Дня закоханих почалося в Римській імперії у 270 році до нашої ери, за часів царювання Клавдія II (268-270 рр.). Під час війни Клавдій не хотів, щоб солдати вступали в шлюб, бо вважав, що одруження робить їх слабкими та обтяжує сімейним побутом. 

Однак священнослужитель на ім'я Валентин таємно вінчав закоханих. Коли правитель про це дізнався, єпископа схопили, піддали жорстким тортурам і згодом обезголовили. Його стратили 14 лютого 269 року.

У 496 році Папа Геласій I заснував День пам’яті св.. Валентина, канонізував його, зачислили до лику святих. Відтоді вшановують 14 лютого, щоб підкреслити духовний вимір кохання між чоловіком та жінкою. 

Котре століття до Самбора звідусіль з’їжджаються туристи. Вони духовно  наснажуються не лише від молитви у церкві біля мощей, але їх надихає на щось величніше атмосфера старовинного міста, затишні вулиці і кохання, яке тут витає в повітрі щодня. 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news