logo
19/04
16/04
08/04
07/04
05/04
04/04
02/04
31/03
29/03
27/03
26/03
2 ...

У Львові знову погіршуються показники якості повітря

16-02-2023 14:242117

У Львові знову погіршуються показники якості повітря
Фото: rbc.ua

Пост моніторингу якості повітря, який розміщено поблизу місця будівництва сміттєпереробного комплексу на Пластовій, 13, регулярно фіксує перевищення гранично допустимих норм концентрації шкідливих речовин. Днями він зафіксував зростання викидів оксиду вуглецю та аміаку.

Ознайомитися із даними моніторингу можна в режимі онлайн на офіційному сайті ЛКП «Зелене місто».

Упродовж доби прилад 72 рази здійснює заміри за сімома показниками. Зокрема, вимірюється вміст діоксиду азоту, оксиду вуглецю, діоксиду сірки, озону, оксиду азоту, сірководню та аміаку. Також обладнання показує швидкість і напрямок вітру, відносну вологість, температуру повітря та атмосферний тиск. 

Як видно із даних моніторингу, регулярно перевищуються показники вмісту оксиду вуглецю у повітрі. 15 лютого ц.р вони становили 5,88 ГДК при нормі 5,00 для житлової забудови. 

Такі ж завищені показники спостерігалися і по гранично допустимій концентрації аміаку. При нормі 0,20 ГДК 14 лютого вони становили 0,25. 

Аміак спричиняє сильний вплив на людський організм. Деякі люди погано уявляють, на яку небезпеку можуть піддатися, якщо стануть застосовувати речовину бездумно. Цей безбарвний газ відносять до 4 розряду екологічної небезпеки. 

Аміак надає важкий задушливий і нейротропний (вражає нервові клітини) ефект. Інгаляційне отруєння призводить до глобального набряку легенів і дисфункції багатьох систем.

Токсичність газу негативно позначається на шкірі, слизових і диханні. Людина, що знаходиться в зоні ураження, відчуває першіння в горлі, сильний напад кашлю, максимальну утрудненість дихання, а також біль в очах і сльозотечу. При граничних концентраціях можливий набряк легенів.

Отруєння аміачними парами викликає глухоту, блювоту, важкі головні болі і сильне запаморочення. Можуть спостерігатися відхилення в поведінці, маніакальне збудження і марення. Ці симптоми мають особливість повторюватися через деякий час, якщо не провести відповідної терапії. Особливо важливо не допускати перевищення максимуму цього токсину в приміщеннях. Тривала дія речовини на організм спричиняє некробіотичні (омертвіння клітин) або запальні процеси. 

Міська влада не пояснює львів’янам причин перевищення гранично допустимих концентрацій аміаку у місті. 

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news