На Львівщині планують відновити закинутий костел Святого Валентина (ФОТО, ВІДЕО)

https://leopolis.news/post/80486/na-lvivshchyni-planuyut-vidnovyty-zakynutyy-kostel-svyatogo-valentyna-foto-video

21/02/2023

Про це інформує Суспільне.

У Раковці є невелика громада римо-католиків, яка намагається врятувати костел.

Над захристією збереглась стеля, прикрашена золотими зірками та статуя Матері Божої, яку перенесли у сусідній храм.

«Вівтарів в римо-католиків немає, тільки ставилися ікони. Приміщення, де переодягалися священики, дуже цікавий нюанс: дашок залишився, колись не було мікрофонів і звуку, а треба було донести до людей у храмі. І в римо-католицьких храмах будували підвищення, до трибуни, туди виходив священик і звук розгортався по всьому храму», — каже місцева мешканка Наталія Джурелюк.

Дослідник пам’яток Львівщини Андрій Риштун вважає, що цей храм дуже важливий для розвитку туризму Львівщини.

«Дехто може сказати, що не часі, але це не так. От зруйнується костел Святого Валентина, вдумайтесь тільки в назву. Туди хоч раз на рік, але людей точно багато приїде, і це питання розвитку місцевих громад, розвитку туризму, можна маршрути організовувати, туристів з Польщі возити», — каже дослідник розвитку туризму Львівщини.

За словами заступника голови Солонківської територіальної громади Андрія Жидачка, після закінчення війни планують подати заявку на грант, аби відновити зруйновану пам’ятку.

«Транскордонна програма, яка фінансується Європейським Союзом і є ще Український культурний фонд, вони також цим зацікавлені, подаватимемо туди заявки», — каже заступник голови Солонківської територіальної громади Андрій Жидачак.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news