Папа Римський одягнув браслет зі сталі «Азовсталі»

https://leopolis.news/post/80785/papa-rymskyy-odyagnuv-braslet-zi-stali-azovstali

25/02/2023

Про це повідомляють «Новини Ватикану».

«Коли Бог створив людину, то сказав, аби вона порала землю, дбала про зростання, щоби зробити її гарною. Дух війни є протилежним: нищити, руйнувати, не давати зростати, знищувати всіх, чоловіків, жінок, дітей, похилих віком…» – такими думками поділився Папа Франциск, промовляючи до учасників показу документального фільму «Свобода у вогні: Боротьба України за свободу», знятого режисером Євгеном Афінеєвським.

Режисер організував показ цього фільму у Ватикані в п’ятницю, 24 лютого 2023 р., в день молитви за Україну, присвячений до річниці початку широкомасштабного російського вторгнення. У показі взяли участь 240 гостей – потребуючі, біженці та представники української громади Риму, запрошені режисером, яких також супроводили представники організацій, що допомагають їм і Папський розподілювач милостині кардинал Конрад Краєвський. Були також і ті, чиї історії представлені у стрічці.

«Сьогодні вже рік цієї війни. Скеровуймо погляд до України, молімося за Україну, впустімо в наше серце біль. Ми не повинні соромитися страждати й плакати, бо війна – це знищення, війна це завжди крок назад», – сказав Папа, зворушений переглядом, а тоді закликав помолитися разом, мовивши:

«Отче Святий, що в небі, зглянься над нашими злигоднями, над нашими ранами, над нашим болем. Зглянься також над нашим егоїзмом, над нашими низькими інтересами та нашою здатністю самознищитися. Оздорови, зціли наші серця, наші уми та наші очі, щоби ми були спроможними бачити красу, яку Ти створив і не нищити її в егоїзмі. Посій у нас зерна миру. Амінь».

Присутні дійові особи стрічки сиділи під час перегляду фільму поряд зі Святішим Отцем. Між ними була Аня Зайцева, дружина полоненого солдата, з 16-місячним Святославчиком, який грався його тростиною. Після показу фільму Папа поспілкувався з дійовими особами фільму, між якими була мама полоненого захисника «Азовсталі», журналістка та представниця керівництва меткомбінату. Вони подарували Святішому Отцеві символічні подарунки, між якими був прапор, врятований із знищеного села, який він поцілував, пачка солі із останньої партії комбінату «Артемсіль» як символ міці та сліз українців, а також браслет, виготовлений із металу з «Азовсталі», одягнувши який, Папа запевнив у своїй молитву за український народ та попросив молитися за нього.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news