logo
02/05
2 ...

Отруєння у модульному містечку у Львові: лікарі повідомили деталі

06-03-2023 12:552437

Отруєння у модульному містечку у Львові: лікарі повідомили деталі
Фото: ілюстративне, Роман Балук

Масовий спалах гострої кишкової інфекції, який стався у модульному містечку у Львові, де мешкають внутрішньо переміщені особи, став першим у цьому році.

 

Про це повідомила завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ірина Куліш.

За її словами, досі лікарі реєстрували спалахи захворювання серед внутрішньо переміщених осіб. Але у модульних містечках такого не було.

Мешканці модульного містечка відчули перші симптоми недуги 5 березня.

«Зранку 5 березня  було госпіталізовано п’ять осіб.  Згодом їх кількість зросла до 11. В тому числі й дев’ять дітей», - розповіла Ірина Куліш.

Окрім того лікарі виявили ще 26 пацієнтів з легким перебігом захворювання. Серед них – 12 дітей.

Ірина Куліш зазначила, що організовано харчуються мешканці модульного містечка один раз на добу – їм готують обіди працівники ФОПу.

«Цих працівників, котрі готували страви для внутрішньо переміщених осіб 3 та 4 березня, ми обстежили. Також відібрали проби з 12 страв та води для проведення досліджень. Дослідження ще тривають. Причини – встановлюються», - розповіла вона.

Ірина Куліш каже, що стан усіх пацієнтів – середньої важкості, важких – немає.

Як повідомила генеральний директор Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко, станом на ранок 6 березня занедужало вже 37 осіб, з них – 21 дитина.

«Станом на зараз ми не знаємо який збудник викликав захворювання. Ми тільки припускаємо, що причиною захворювання міг стати харчовий продукт чи інгредієнт, який міг потрапити у страву. Але є і віруси, які можуть передаватися як грип або ковід», – повідомила Іванченко.

Наталія Іванченко також зазначила, що снідають та вечеряють мешканці модульного містечка у різних місцях.

Але точно сказати що викликало масове отруєння лікарі зможуть сказати наприкінці тижня.

Як повідомляв Leopolis.news, 5 березня до Львівської обласної інфекційної лікарні потрапило 13 осіб з проявами гострої кишкової інфекції.

Маріанна Попович, для Leopolis.news