logo
19/04
18/04
17/04
2 ...

ЗАЕС знеструмлена, росіяни ставлять світ на межу ядерної катастрофи – Герман Галущенко

09-03-2023 11:55585

ЗАЕС знеструмлена, росіяни ставлять світ на межу ядерної катастрофи – Герман Галущенко
Фото: tsn.ua

Вночі 9 березня ворог завдав чергового варварського масованого удару по енергетичній інфраструктурі України. Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) через ворожі ракетні обстріли наразі повністю знеструмлена.

«У результаті обстрілів пошкоджено останню лінію, яка живила ЗАЕС. Зараз станція працює на дизельних генераторах. росіяни ставлять світ на межу ядерної катастрофи. І це наступного дня після перемовин з ООН про демілітаризацію ЗАЕС», - зазначив Міністр енергетики України Герман Галущенко.

Як повідомили в Енергоатомі, наразі станція знеструмлена і  перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС. Пального для їхньої роботи залишається на 10 діб. «Розпочався зворотний відлік часу», - наголосили в Енергоатомі.

В Енергоатомі зазначили, що якщо зовнішнє живлення станції не поновлять протягом цих 10 днів, то це може призвести до радіаційної аварії, яка загрожуватиме усьому світу.

Усі українські АЕС, які перебувають на підконтрольній Україні території, розвантажили потужність. Станом на 6:30 ранку усі енергоблоки сумарно видають в енергосистему 4700 МВт.

Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що станом на 6:30 зафіксовано обстріли енергетичних об’єктів у Київській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській та Житомирській областях.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news