logo
17/04
2 ...

Львівські медики вперше застосували унікальний апарат, який продовжив життя органу поза тілом

13-03-2023 21:14575

Львівські медики вперше застосували унікальний апарат, який продовжив життя органу поза тілом
Фото: ЛМР

Аби встигнути пересадити донорську печінку, медики Першого медичного об’єднання Львова вперше задіяли унікальний для України апарат, що продовжив життя органу поза тілом. Це апарат функціональної підтримки печінки Liver Assist.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Апарат Liver Assist насичує орган киснем та покращує його стан. Завдяки ньому шанси на успіх самої трансплантації вищі. Досі в Україні така машина була лише одна – у столиці. Тепер Liver Assist допомагає і трансплантологам у Львові.

«Донорка була у Мукачеві, трансплантацію печінки мали виконати у Львові. Це чотири години в дорозі. Ще десять годин потрібно було на обстеження органу та виконанням тестів на сумісність. Разом це 14 годин, у той час як печінка поза тілом “живе” всього 12. Така різниця в часі означала, що операція могла б не відбутися, а відповідно, людина б втратила свій шанс. Аби врятувати ситуацію, наші лікарі задіяли перфузійну машину Liver Assist. В апараті орган пробув близько 5 годин. Після того його успішно пересадили реципієнту», – повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова.

Нову печінку та шанс на повноцінне життя отримав 40-річний мешканець Ужгорода. Донорського органу чоловік потребував негайно. Цироз, важке ураження печінки забирали останні сили пацієнта. Донором для нього стала 36-річна мешканка Закарпаття. Її життя забрав інсульт. Післяопераційний період у пацієнта минув без ускладнень. І на третій тиждень після пересадки чоловік повернувся додому.

Завдяки новому перфузійному апарату львівські трансплантологи мають змогу рятувати ще більше життів українців.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news