logo
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

Україна – кордон між цивілізацією та диким полем, – військовий експерт

14-03-2023 12:06908

Україна – кордон між цивілізацією та диким полем, – військовий експерт

У 2008 році Грузія стала жертвою збройного нападу росіян. Тоді світове суспільство звинуватило Грузію у цьому: нібито ця країна вчинила провокації щодо Південної Осетії та Абхазії і росія відразу ж кинулася «рятувати» їх. Хоча це був тільки привід для росіян розв’язати збройний конфлікт. Адже сталося це відразу після того, як Україна та Грузія не змогли отримати ПДЧ на саміті НАТО.

Про це у розмові з кореспондентом Leopolis.news нагадав військовий експерт, підполковник запасу Володимир Гулима. 

Як пов’язані події в Грузії з війною в Україні

«Росіяни вже тоді зрозуміли, що ми все одно приєднаємося до НАТО. Колись це таки настане. І ось так намагалися перешкодити. Зрозуміло, що тоді напад на Україну світ би не сприйняв. Та й сил у них для цього не було. То ж росіяни спробували це зробити з Грузією», – каже він. 

Експерт нагадав, що у 2008 році росія зазнала поразки у війні з Грузією. Але – зробила висновки: реформувала свої збройні сили та перевірили їх у війні з Сирією. 

Тоді світову політику визначали очільники держав, котрі підтримували росію та вважали, що агресора можна зупинити мирними переговорами й задобрити, згодувавши йому невеличкі шматки, відірвані від незалежних країн. 

Тиждень тому у Грузії розпочалися протести проти влади, котра спробувала інтегрувати у суспільство закон, списаний з російського закону про «іноагентів» та обмежити свободу преси й громадянські свободи. 

«Зараз важко сказати, до чого можуть призвести ці події. Але ми вже бачимо аналітичні висновки, що одним із шляхів, яким росія може скористатися для виходу з війни з Україною, це – розв’язання іншої війни», – пояснює військовий експерт.

Він зауважив, що росія на кожному кроці кричить, що вона перемагає; при цьому ледь не на колінах вимолює переговорів або паузи. Тому розхитування ситуації в інших країнах, як от Молдова та Грузія, їм грає на руку. 

Проводячи паралелі з подіями у Грузії, Валодимир Гулима нагадує, як свого часу там зробили непопулярним Міхаела Саакашвілі та переконали аудиторію, що всі біди – від реформ. 

Такі самі тези звучали й в Україні напередодні повномасштабного вторгнення, коли у всіх бідах почали звинувачувати Майдан і спробували нагадати як добре жилося при Януковичеві. 

«Розганялася ситуація, що Майдан призвів до нестабільності. То ж його завоювання треба скасувати, повернутися до практики співпраці з росією та інше», – говорить підполковник ЗСУ в запасі. 

Фріки у російській політиці

Також Володимир Гулима каже, що на Заході дуже ретельно вивчають ситуацію, яка зараз відбувається в Україні та інших країнах, куди росія суне свої війська. І досі ще не прийняли остаточного рішення, що робити з країною-агресором. 

«Думаю, що вони вже прорахували майбутні сценарії: що буде з росією, якщо вона залишиться такою, якою вона зараз є і що буде, якщо розпадеться на окремі фрагменти. Все впирається у ядерну зброю та те, у кого буде ядерна кнопка. Цим росія і користається, повертаючись до ядерного шантажу та демонструючи фріків у політиці, як от Кадиров чи Пригожин», – пояснює він.

На думку експерта, такі фріки потрібні росії для того, аби лякати Захід їхніми непередбачуваними вчинками. Адже ніхто не знає, чого очікувати від Кадирова чи Пригожина. А ось Путін, на думку Заходу, передбачуваний. Проте він вимагає переговорів на своїх умовах. 

«Україна у всіх цих розрахунках – частина Європи. Раніше роль кордону між цивілізованим світом і диким полем відводили Чехії, Словаччині та Польщі. Тепер ця роль переходить до нас. Вже ніхто не сперечається, що Україна – європейська країна. Ми бачимо, яка зброя нам надається», – каже Володимир Гулима. 

Вторгнення в Україну: рік потому

Згадуючи події в Україні рік тому, військовий експерт зазначає, що були всі ознаки, котрі вказували на скоре повномасштабне вторгнення росії. 

«Підготовка велася і велася доволі довго. В росії це було видно у риториці у їхніх ЗМІ, яка дуже змінилася у 2021 році. Постійно проводилися військові навчання. Відпрацьовувалися дії з захоплення аеродромів. Росіяни формували спеціальні частини у складі повітрянодесантних військ. Вони про це не приховували. Ми про це знали. А ось які ми з цього висновки зробили, можливо, колись дізнаємося», – говорить він. 

Зараз вже можна розповісти, що на Заході пропонували провести так звану «політику дикобраза». Мова про те, щоби дати росії захопити певну частину України, а потім на цій території розгорнувся би рух опору, котрий виснажив би окупанта. 

Проте виявилося, що Україна готова до більш рішучих дій. Захід зробив висновки і зараз оборонці України воюють на зовсім іншому рівні. 

«З 2014 року ми знали, що росія хоче отримати сухопутний коридор на Крим та водні ресурси, які живитимуть Крим та Донеччину. Хіба для мене стало неочікуваним вторгнення російських військ з території білорусі. Хотілося вірити словам Лукашенка, котрий запевняв нас, що вторгнення з території білорусі не буде. Але – сталося. Тоді росіяни дійшли майже до Києва», – нагадує експерт.

Росіяни вважають, що їм усі винні

Володимир Гулима тривалий час працював у одному з консульстві України в росії. Йому доводилося спостерігати за росіянами зблизька. Каже, що це люди, котрі залишилися жити у радянському союзі. 

«У них змінилися вивіски на фасадах. Але філософія радянського союзу у них залишилася. Їм усі винні. Вони вважають, що мають право диктувати свою волю іншим. Вони чекають, що хтось прийде та скаже що їм робити. У них така фатальна покірність», – розповідає він. 

Навіть у тому, що росіяни зараз втратили своє комфортне життя та стали небажаними гостями за кордоном, вони звинувачують українців. Основна вина українців в тому – що не схотіли підкоритися. 

«Навіть у тому, що їхні чоловіки гинуть у цій війні, росіяни звинувачують українців. А те, що росіяни заробляють гроші вбивством українців, їх мало стосується. Вони не звинувачують свою владу чи Путіна. Вони вважають, що війна розпочалася через те, що ми не схотіли пристати на їхні умови та стати їхніми рабами», – розповідає Володимир Гулима.

То ж не варто очікувати, що росіяни повстануть проти своєї влади. Їх ця влада цілком влаштовує. Або ж вони просто бояться. 

Гвардія наступу України

Ще одна річ, яка сильно налякала росіян – створення в Україні «Гвардії наступу».

«Зараз формуються три нові корпуси, які будуть мати західну техніку, воюватимуть за західними канонами, використовуватимуть сучасні засоби. І росіяни про це зараз зі жахом розповідають», – говорить підполковник запасу.

Він також нагадав, що, готуючись до захоплення України, росіяни дуже ретельно інкорпорували в нашу систему оборонної безпеки своїх людей впливу. Тому, можливо, скоро ми почуємо ще багато чого, що нас дуже здивує. 

Натомість Володимир Гулима не робить передбачень щодо скоро завершення війни. 

«Ви вірите, що росія відступиться від нас? Я – не вірю. Навіть якщо зараз притишаться активні бойові дії, то через кілька років все знов поновиться. Щоби не було війни росія має стати демократичною. А вона такою ніколи не стане», – переконаний військовий експерт. 

Маріанна ПОПОВИЧ, для Leopolis.news