logo
26/04
25/04
24/04
23/04
21/04
2 ...

Російський Су-27 зіткнувся з безпілотником США над Чорним морем

14-03-2023 20:01735

Російський Су-27 зіткнувся з безпілотником США над Чорним морем
Фото: sputniknews.com

Російський винищувач Су-27 під час перехоплення пошкодив над Чорним морем американський розвідувально-ударний БПЛА MQ-9 Reaper, через що безпілотник довелося затопити.

Про це йдеться у заяві командування сил США в Європі.

«Два російські літаки Су-27 здійснили небезпечне та непрофесійне перехоплення безпілотного літака служби розвідки, спостереження та розвідки ВПС США MQ-9, який діяв у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем, 14 березня 2023 року», – йдеться у повідомленні.

Як повідомляється, приблизно о 7:03 ранку (CET) один із російських літаків Су-27 зачепив гвинт MQ-9, через що американським силам довелося збити MQ-9 у міжнародних водах.

«Кілька разів перед зіткненням Су-27 скидали пальне та летіли перед MQ-9 у нерозважливій, екологічно небезпечній та непрофесійній манері. Цей інцидент демонструє відсутність компетентності на додаток до того, що він небезпечний і непрофесійний», – відзначили у командуванні сил США.

Як зазначив командувач ВПС США генерал Джеймс Б. Хекер, літак MQ-9 виконував звичайну операцію в міжнародному повітряному просторі, коли його перехопив і вразив російський літак, що призвело до катастрофи та повної втрати MQ-9.

«Насправді цей небезпечний і непрофесійний вчинок росіян ледь не спричинив катастрофу обох літаків. Літаки союзників продовжуватимуть працювати в міжнародному повітряному просторі, і ми закликаємо росіян поводитися професійно та безпечно», – додав Гекер.

Як зазначається у заяві, повітряні сили США в Європі – Повітряні сили Африки регулярно здійснюють польоти на літаках по всій Європі над суверенною територією та міжнародним повітряним простором відповідно до чинного законодавства приймаючої країни та міжнародного права.

Президента США Байдена проінформували про зіткнення над Чорним морем.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news