logo
19/04
18/04
17/04
16/04
15/04
2 ...

Музей «Сколівщина» подбає про збереження культурної спадщини Бойківщини

15-03-2023 21:50642

Музей «Сколівщина» подбає про збереження культурної спадщини Бойківщини
Фото: соцмережі

Колектив історико-краєзнавчого музею «Сколівщина» планує укласти угоду про співпрацю з Львівською філією Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Мета – професійне зберігання експонатів як культурної спадщини Бойківщини.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.  

У цьому напрямку вже зроблено перші важливі кроки. «Сколівщину» відвідали фахівці цієї дослідно-реставраційної установи. Вони обстежили фонди музею, аналізували стан збереження експонатів на експозиціях та у фондосховищах, визначали температурний режим та вологість приміщень.

Водночас фахівці центру відбирали експонати, які для їх подальшого збереження потребують професійної консервації, реставрації та інших заходів. 

За словами директорки музею Тетяни Зінкевич, колекція «Сколівщини» нараховує 1 131 експонат. Серед них чимало унікальних, які є свідками та носіями минулого життя бойків, їх культури і традицій. Але, як пересвідчилися, потребують захисту від природного псування.

Зали музею поповнюються цікавими експонатами. Їх дарують жителі Сколе, які розуміються на важливості та значенні предметів давнини. Зокрема, заслужений працівник культури України Михайло Ферчак подарував старовинну трембіту, басолі та цимбали, а Ярослав Кулик – унікальний карболітовий телефон, причому ще справний.

Не забувають про музей вихідці зі Сколе, доля яких закинула на чужину, але вони не поривають зв’язків з рідним краєм.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news