logo
24/04
23/04
2 ...

В Україні розслідують понад 100 злочинів, вчинених проти журналістів під час війни – НСЖУ

17-03-2023 14:40643

В Україні розслідують понад 100 злочинів, вчинених проти журналістів під час війни – НСЖУ
Фото: НСЖУ

«Окупантів має бути притягнуто до відповідальності за злочини проти працівників медіа!» – наголосив голова НСЖУ Сергій Томіленко під час круглого столу «Актуальний стан розслідування воєнних злочинів росії проти журналістів», який пройшов у середу, 15 березня, в Національній спілці журналістів України.

Про це повідомляє пресслужба НСЖУ.

У круглому столі взяли участь представники Офісу Генерального прокурора, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Служби безпеки України, журналісти, правозахисники, експерти.

– Журналісти – представники надзвичайно важливої професії, особливо в нинішній воєнний час. Наше гасло «Журналісті важливі!» зараз викарбовується величезними зусиллями, яких докладають медійники і надзвичайно великою ціною, яку вони сплачують за оперативне і об’єктивне інформування суспільства, – сказав Сергій Томіленко. – На наше переконання, в кожному правоохоронному відомстві має бути особа високого рівня, яка відповідатиме за розслідування злочинів проти працівників ЗМІ. Сьогоднішній круглий стіл є черговим заходом у нашій співпраці з Європейською Федерацією Журналістів у рамках ініціативи з проведення трибуналу над путіним.

Злочини, скоєні проти журналістів в Україні, розслідують Національна поліція і Служба безпеки України.

Зокрема, Нацполіція відкрила 29 проваджень стосуються загибелі журналістів, 17 – поранення, 12 – позбавлення права пересування, повідомив заступник голови Нацполіції – начальник головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе.

Він поділився інформацією щодо розслідування незаконного позбавлення волі на Херсонщині журналіста газети «Новий день» Олега Батуріна.

– На цей час він визволений, дає покази на представників окупаційної влади Херсонщини, які сприяли зс рф в позбавленні волі. Цим двом особам заочно повідомлено про підозру, – наголосив представник Нацполіції.

Пан Цуцкірідзе також розповів про розслідування низки резонансних справ, зокрема – загибелі телеоператора Kyiv Live Євгенія Сакуна під час обстрілу телевежі в Києві. За його словами, наразі призначено ряд експертиз, направлено запити в ЗСУ, в Сили Повітряної оборони, ГРУ.

– Саме вони володіють інформацією і радіоперехопленнями, які можуть слугувати в майбутньому нам доказами, хто вчинив пуск тої чи тої ракети, – зауважив заступник голови Нацполіції.

Також Максим Цуцкірідзе розповів про хід розслідування справи щодо поранення італійського журналіста Маттіа Сорбі, який отримав поранення на тимчасово захопленій території Херсонщини.

Як відомо, російська пропаганда звинувачує в цьому українські спецслужби. Нібито невідомі люди у формі супроводили Сорбі до кордону і не повідомили, що дорога замінована, аби той спеціально підірвався і в його загибелі можна було публічно звинуватити російську армію.

– Є кримінальне провадження за неправильною кваліфікацією щодо Маттіа Сорбі. Воно кваліфіковане за 115 статтею (умисне вбивство – ред.). Ми направили матеріали на службове розслідування… Ми знаємо, як російська пропаганда маніпулює, намагаючись звинуватити Нацгвардію. І ми спростовуємо, – сказав він. За словами Максима Цуцкірідзе, Нацполіція планує перекваліфікувати справу за статтею 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни).

Розслідування злочинів проти журналістів також проводить Служба безпеки України. За словами речника СБУ Артема Дехтяренка, станом на 14 березня слідчі СБУ здійснюють досудове розслідування у 34 провадженнях, в яких досліджують обставини загибелі, отримання тілесних ушкоджень, а також незаконне позбавлення волі журналістів.

Артем Дехтяренко

«Вживаються комплексні заходи встановлення винних осіб, ідентифіковано підрозділи зс рф, які перебували в районах, де загинули журналісти і, незважаючи на те, що збір доказів ускладнений тим, що деякі райони тимчасово окуповані, ми наголошуємо на тому, що воєнні злочини не мають строку давності. Тому винуватці – від людей, які давали покази, до людей, які тисли на спусковий гачок, будуть притягнуті до відповідальності», – сказав Артем Дехтяренко.

Зокрема, СБУ розслідує вбивство українського фотожурналіста Максима Левіна, литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, французького журналіста Фредеріка Леклерка-Імхоффа.

Як повідомив заступник начальника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройних конфліктів Офісу Генпрокурора Юрій Рудь, станом на сьогодні правоохоронці розслідують загалом більше 100 фактів загибелі й поранень, катувань, взяття у заручники журналістів у зв’язку зі збройною агресією росії.

– У скоординованій роботі слідчих СБУ та поліції також притягнули до кримінальної відповідальності та вже засудили військовослужбовця рф… У вироку суду зазначено, що він погрожував українській журналістці «Радіо Свобода» фізичною розправою. Слідчі й прокурори довели вину, – сказав Юрій Рудь.

Також він розповів про розслідування загибелі від ракетного удару іншої журналістки «Радіо Свобода» Віри Гирич.

– Удар завдали з акваторії Каспійського моря літаками стратегічної авіації ТУ-95. СБУ вже притягнула до кримінальної відповідальності командира авіації зс рф, який організував не лише цей, а й інші обстріли цивільних об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури по всій Україні, – сказав він.

Участь в обговоренні взяли журналісти та медіаексперти: Євгенія Вірлич, головна редакторка Кавун.City, Тетяна Попова, медіаексперт, ексзаступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015 рр.), Олена Калайтан, головна редакторка «Приазовський робочий», Микола Семена, кримський журналіст, Юлія Кулик, координаторка проєктів Академія української преси, а також перша секретар НСЖУ Ліна Кущ і громадянська журналістка, колишня політична увʼязнена Людмила Гусейнова.

Учасники обговорення домовилися створити робочу групу для розробки рекомендацій із покращення безпеки українських журналістів та для обʼєднання зусиль заради притягнення до відповідальності росіян, винних у злочинах проти журналістів.

 

Медійники, які загинули в Україні від початку повномасштабної російської агресії 24 лютого 2022 року

Станом на 14 березня 2023 року від початку повномасштабного вторгнення рф на територію України окупанти вбили щонайменше 51 медійника. За верифікованими даними НСЖУ, серед загиблих – 12 журналістів, які виконували професійні обов’язки; 9 медійників – цивільних жертв; 30 представників ЗМІ, які мобілізувалися для захисту України у лавах Сил оборони України.

Цивільні журналісти, які загинули під час виконання професійних обов’язків

§  Гуденко Ігор, український фотограф, відеоблогер, зник у Харкові 26 лютого 2022 року під час обстрілу, його тіло знайдено 27 лютого 2022 року. Відповідно до висновку лікарів, його смерть не є насильницькою.

§  Сакун Євгеній, український фотокореспондент видання «LIVE» та кореспондент EFE, загинув у результаті ракетного обстрілу Київської телевежі 1 березня 2022 року.

§  Рено Брент Ентоні, американський журналіст, колишній кореспондент «The New York Times», репортер «Time», документаліст, лауреат премії Пібоді, застрелений російськими солдатами на блокпосту в Ірпені 13 березня 2022 року.

§  Закжевські П’єр, ірландський фотожурналіст «Fox News», загинув 14 березня 2022 року разом із Олександрою Кувшиновою, коли їхній автомобіль потрапив під обстріл у с. Горенка Київської області.

§  Кувшинова Олександра, українська журналістка, фіксерка, продюсерка «Fox News», загинула 14 березня 2022 року разом із П’єром Закжевські, коли їхній автомобіль потрапив під обстріл у с. Горенка Київської області.

§  Бауліна Оксана, російська журналістка видання «The Insider», активістка Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального, загинула 23 березня 2022 року під російським обстрілом Києва.

§  Левін Максим, український фотожурналіст, кореспондент LB.ua та інших видань, зник безвісти 13 березня 2022 року, знайдений мертвим біля с. Гута-Межигірська Київської області 1 квітня 2022 року. Розслідування «Репортерів без кордонів» показало, що його катували і стратили.

§  Кведаравічюс Мантас, литовський режисер та документаліст, убитий 2 квітня 2022 року під час спроби покинути місто Маріуполь, життя якого він документував упродовж багатьох років.

§  Баль Євген, український журналіст, письменник, ветеран радянського підводного флоту, волонтер, помер 2 квітня 2022 року після катувань від російських військових у Маріуполі.

§  Нежиборець Роман, український медійник, відеоінженер чернігівського каналу «Дитинець», убитий в с. Ягідне біля Чернігова на початку квітня 2022 року.

§  Замойський Зореслав, український журналіст видань «Громада Приірпіння», “Зоря Приірпіння” та «Інформаційний портал», його тіло з ознаками насильницької смерті знайшли 13 квітня 2022 року в Бучі Київської області.

§  Леклерк-Імхофф Фредерік, французький журналіст телеканалу BFMTV, загинув від осколкового поранення 30 травня 2022 року внаслідок російського обстрілу, коли висвітлював евакуацію мирного населення із м. Сєвєродонецьк (Луганщина).

Журналісти, які загинули не під час виконання професійних обов’язків

§  Шакіров Ділєрбек, український журналіст інформаційного щотижневика «Навколо тебе», член Благодійного фонду «Дім надії», розстріляний із автоматичної зброї 26 лютого в Зеленівці Херсонської області.

§  Лі Павло, український актор, ведучий телеканалу «Дом», волонтер, застрелений 6 березня 2022 року в Ірпені Київської області російськими військовими.

§  Дєдов Віктор, український оператор телеканалу «Сігма», загинув 11 березня 2022 року в Маріуполі внаслідок обстрілу будинку.

§  Гайдар Оксана («Руда Пані»), українська журналістка, блогерка, загинула під час обстрілу російською артилерією села Шевченкове Броварського району на Київщині між 11 і 12 березня 2022 року.

§  Гумянова Лілія, українська журналістка, викладачка журналістики та завідувачка художнього відділу Лівобережного районного будинку дитячої та юнацької творчості, загинула 19 березня 2022 року внаслідок російських обстрілів Маріуполя.

§  Харакоз Наталя, українська журналістка, письменниця грецькою та російською мовами, загинула внаслідок російських бомбардувань Маріуполя 29 березня 2022 року.

§  Глодан Валерія, випускниця факультету журналістики Одеського національного університету ім. Мечникова, перебувала в декретній відпустці, загинула разом із матір’ю і 3-місячною донькою 23 квітня 2022 року внаслідок ракетного обстрілу Одеси.

§  Гирич Віра, українська журналістка, продюсерка «Радіо Свобода», загинула внаслідок російського обстрілу Києва 28 квітня 2022 року.

§  Даценко Володимир, український громадський діяч, волонтер, військовослужбовець «Айдару», журналіст видання «Дорожній контроль Вінниця», загинув 14 липня 2022 року під час ракетного обстрілу Вінниці.

Журналісти, які загинули під час військової служби

§  Пущенко Сергій, український художник, культуролог, журналіст, військовослужбовець, загинув 2 березня 2022 року в бою в м. Васильків Київської області разом із побратимами з тероборони.

§  Дудар Віктор, український військовий журналіст, боєць 80-ої десантно-штурмової бригади, загинув 6 березня 2022 року під час оборони міста Миколаїв.

§  Литкін Олександр, український журналіст «КNК Медіа», загинув 13 березня в населеному пункті Романівка біля Ірпеня Київської області внаслідок російського обстрілу військовосліжбовцями.

§  Якунін Олег, український журналіст, редактор запорізького сайту misto.zp.ua, військовослужбовець, загинув 18 березня 2022 року.

§  Коцуконь Олександр, український журналіст, працівник військової пресслужби, боєць полку «Азов», студент кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького, загинув 22 березня 2022 року під час оборони Маріуполя.

§  Олійник Юрій, український оператор і фотограф 24 каналу, військовослужбовець, загинув 23 березня 2022 року у боях біля Попасної Луганської області.

§  Заїковський Сергій, український історик, перекладач, публіцист, військовослужбовець Збройних сил України, загинув 24 березня 2022 року під Києвом.

§  Котенко Денис, український журналіст, співробітник пресслужби Міністерства у справах ветеранів, загинув 24 березня 2022 року у бою з російськими окупантами під Києвом.

§  Махов Олександр, український журналіст телеканалів «Україна», «Україна24», «Дом», ветеран війни на Донбасі, військовослужбовець, загинув у бою поблизу Ізюма Харківської області 4 травня 2022 року.

§  Мединський Максим, український журналіст, працівник пресслужби Міністерства інфраструктури України, лейтенант Збройних сил України, загинув 29 квітня 2022 року біля Харкова внаслідок артилерійського обстрілу окупантів.

§  Старинець Євген, український медійник, менеджер телерадіокомпанії «Суспільне Черкаси», фундатор «Суспільного» на Черкащині, загинув 30 квітня 2022 року у бою за Попасну.

§  Кіц Костянтин, український фотограф, відеооператор луцького каналу «Аверс», боєць Збройних сил України, загинув на Донеччині 17 травня 2022 року внаслідок артилерійського обстрілу.

§  Жук Роман, український фотограф, відеограф із Мукачевого, один із засновників волонтерського проєкту «Chysto.de», військовослужбовець Збройних сил України, загинув 26 травня 2022 року.

§  Дерех Віталій, український журналіст, кореспондент тернопільських видань, молодший сержант, командир протитанкого відділення 1 ОБрСпп ім. Івана Богуна Збройних сил України, загинув 28 травня 2022 року біля м. Попасна Луганської області внаслідок авіаційного удару.

§  Чубашев Олексій, український журналіст, воєнний кореспондент, автор та ведучий програми для військових «Рекрут.UA», екскерівник Армія FM, загинув на фронті 10 червня 2022 року під час оборони Сєвєродонецька.

§  Гуламов Абдулкарім (Карім), український журналіст, телеведучий каналу М2, військовослужбовець, загинув 17 липня 2022 року, ймовірно, під обстрілом.

§  Рачок Микола, український журналіст, автор матеріалів та редактор новин видання «InfoCar», загинув 21 липня 2022 року в бою з вагнерівцями.

§  Юрченко Олексій, український журналіст, оператор телеканалу «Прямий», військовослужбовець ЗСУ, загинув 8 вересня 2022 року піл час звільнення Балаклії Харківської області.

§  Шиповський Дмитро, український теле- і кінооператор, в останні роки співпрацював із «Приват ТБ: Харків» й телеканалом «Аль Джазіра», військовослужбовець ЗСУ, загинув 21 вересня 2022 року під мінометним обстрілом російських окупантів поблизу села Дружба Донецької області.

§  Лелявський Юрій, український журналіст, телевізійник, капітан ЗСУ, начальник служби зв’язків з громадськістю 80-ої окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ, загинув 28 вересня 2022 року в бою з російськими окупантами.

§  Силкін Сергій, український медійник, колишній звукорежисер «Суспільного Івано-Франківськ», боєць 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади, загинув 17 жовтня 2022 року в бою поблизу Бахмута Донецької області.

§  Яворський Василь, режисер телеканалів «Перший Західний» і «Еспресо», військовослужбовець 103-ої окремої бригади Сил ТРО ЗСУ, загинув 21 жовтня 2022 року в результаті артилерійського обстрілу.

§  Загоруйко Андрій, журналіст та режисер телеканалу «Київ», військовослужбовець ЗСУ, загинув 3 листопада 2022 року в селищі Спірне під Бахмутом внаслідок мінометно-артилерійського обстрілу.

§  Коломієць Антон, телевізійник із Херсона, військовослужбовець ЗСУ, загинув 20 грудня 2022 року під Бахмутом унаслідок артилерійського обстрілу.

§  Кузенков Олександр, український військовий, випускник факультету журналістики Київського університету ім. Бориса Грінченка, автор книжки «Останні посмішки Іловайську», загинув 20 грудня 2022 року в бою під Бахмутом.

§  Кудрявцев Дмитро, український військовий, колишній редактор стрічки новин сайту Факти ICTV, загинув під час ракетного обстрілу 25 січня 2023 року поблизу с. Водяне під Донецьком.

§  Тимошенко Павло, оператор черкаського корпункту телеканалу «Інтер», військовослужбовець територіальної оборони, загинув 5 лютого 2023 року під Вугледаром.

§  Клименко Сергій, працівник технічної служби «Суспільного Херсон», український військовий, загинув 5 лютого 2023 року в бою в Мар’їнці Донецької області.

§  Борис Олексій, журналіст «Юридичної газети», боєць 58-ої бригади, загинув 9 лютого 2023 року.

§  Ольховик Олексій, оператор Суспільного, український військовий, загинув унаслідок смертельного поранення ймовірно під час стрілецького бою 13 березня 2023 року.

Журналісти, які зникли без вісти або статус яких не підтверджено

§  Чеповий Володимир, український підприємець, журналіст і громадський діяч, засновник численних медіапроєктів, шеф-редактор журналу «Бізнес». З початком повномасштабної війни став добровольцем тероборони. Про його зникнення безвісти було повідомлено 22 червня 2022 року.

§  Савоченко Олександр, український журналіст, військовослужбовець, працював на СТБ, в інформагентстві «Франс Прес» та на «Суспільному». За непідтвердженими даними, загинув 26 липня 2022 року в бою під Бахмутом (остаточної інформації щодо статусу загиблого або зниклого безвісти немає).

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news